Romanii strica pretul legumelor in Bulgaria. Bulgarii ameninta cu blocarea podului Calafat-Vidin

 

Producatorii de legume si fructe din Bulgaria au anuntat ca vor bloca podul Calafat-Vidin în încercarea disperata de a-i împiedica pe români sa vânda mai ieftin la ei în tara.

rosiiTensiunile dintre producatorii de legume si fructe din Bulgaria si cei din România au ajuns la un punct în care bulgarii din Vidin si din localitatile învecinate vor sa blocheze calea de acces a românilor catre piete, în cazul în care autoritatile locale nu intervin. Nemultumiti ca românii vând mai ieftin pentru ca nu platesc taxe de import, bulgarii au anuntat ca vor bloca  podul Calafat-Vidin. „Noi, producatorii de fructe si legume din zona Vidin, vom organiza un protest pentru ca vânzarile noastre s-au prabusit dupa inaugurarea celui de-al doilea pod pe Dunare (Calafat-Vidin)”, a declarat pentru novinite.com  Milena Dmitrova, un producator din Gomotartsi. Potrivit acesteia, pretul la rosii nu a fost niciodata asa de scazut ca în vara aceasta.

Cu o saptamâna în urma, producatorii bulgari din zona Petrich si Sandanski, regiunea Blagoevgrad si-au împrastia produsele pe drumul E-79 care duce catre granita cu Grecia, motivul fiind acelasi: sunt concurati de producatorii greci care vând mult mai ieftin, potrivit novinite.com.

De ce au preturi mari fata de români

Producatorii bulgari sustin ca preturile de dumping practicate de români se explica prin faptul ca pentru marfa lor nu se percep taxe de import. De asemenea, acestia mai spun ca fructele si legumele românesti sunt comercializate în Bulgaria de catre vânzatori ambulanti care nu au acte, certificate de comerciant si nici nu platesc alte taxe si impozite. Mai mult, producatorii bulgari cred ca preturile rosiilor românesti comercializate en-gros, de 0,20 leva, se datoreaza faptului ca românii primesc o subventie de 0,65 de euro pe kilogram. În consecinta, acestia au trimis petitii catre 9 institutii din Bulgaria pentru a le rezolva problemele. Bulgarii cer, printre altele, subventii de pâna la 0,18 BGN pe kilogramul de rosii, bani care ar acoperi, spun ei, costurile pentru seminte.

Ce spun autoritatile bulgare

În timp ce agricultorii de peste Dunare sustin ca ilegalitatile românilor si subventiile pe care acestia le primesc sunt cauzele preturilor mici pe care le practica, presa bulgara sustine, citând oficialitati locale, ca marfa bulgareasca este scumpa din cauza unor controale recente. Ministerul Agriculturii, Yavor Gechev a anuntat saptamâna trecuta o ampla actiune de control desfasurata de Agentia Fiscala Nationala, Agentia Vamilor si Agentia Sanitar-Veterinara. Inspectorii i-au verificat pe producatorii de legume si fructe din punctele de frontiera, dar  si pe cei din pietele unde se vinde agros. la foarte scurt timp dupa aceste controale, producatoprii bulgari au scumpit pretul rosiilor, spre exemplu, de la 0,2 BGN la 0,4 BGN kilogramul.

Producatorii români: „e o piata libera”

„Problema lor (a bulgarilor n.red) este ca avem legume. Exista productie buna, iar pretul este reglat de piata. Când este suficienta marfa este normal ca pretul sa se duca în jos. Nu este prima data când românii fac comert intracomunitar  cu Bulgaria. Lucrul acesta se întâmpla de foarte mult timp. Este o piata libera, fiecare poate sa vânda unde vrea cât timp respecta legea. Daca ar munci si ar face si ei productie mare nu ar mai fi nevoie sa ia de la români”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristian Rusu, presedintele Hortifruct, organizatia producatorilor de legume si fructe din România. Acesta mai spune ca nu este adevarat ca producatorii de rosii primesc subventii pe produs, asa cum afirma „colegii” lor din Bulgaria. „Subventiile directe pe produs sunt interzise”, explica acesta.

Pâna la publicarea acestui articol, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu ne-a comunicat niciun punct de vedere pe aceasta tema. Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie