Sapte ani de inchisoare cu executare pentru fostul senator UDMR, Olosz Gergely
Fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de închisoare cu executare pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta, în forma continuata.
Instanta i-a confiscat lui Olosz Gergely sumele de 384.000 de euro si 400.000 lei si a mentinut sechestrul asigurator, în vederea confiscarii pâna la concurenta sumei de 477.118 euro, instituit asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia.
În acelasi dosar, au mai fost condamnati Ion Bîrcina – 4 ani de închisoare cu executare, Costin Iliescu – 3 ani cu suspendare, Catalin Stan – 3 ani cu suspendare, Badea Ovidiu Ionel – 3 ani cu suspendare.
De asemenea, judecatorii au admis actiunea civila formulata de ANAF si l-a obligat Catalin Stan sa plateasca în solidar cu partea responsabil civilmente SC Power Plus SRL suma de 350.144 lei, reprezentând impozitul pe profit.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Initial, acest dosar a fost trimis spre judecare catre Înalta Curte de Casatie si Justitie, însa el a fost trimis la Tribunalul Bucuresti dupa ce Olosz Gergely si-a dat demisia din functia de senator în mai 2013.
Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecata de procurorii DNA în octombrie 2012 pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta în forma continuata.
În acelasi dosar, au mai fost deferiti justitiei Ion Bîrcina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, si Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea savârsirii infractiunii de cumparare de influenta si cumparare de influenta în forma continuata, si Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea savârsirii infractiunii de cumparare de influenta, cumparare de influenta, în forma continuata, fals în înscrisuri sub semnatura privata, savârsita în scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, în forma continuata, si evaziune fiscala.
Potrivit DNA, în perioada mai 2010 – februarie 2011, Bîrcina, Iliescu, Stan si Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, în vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.
„În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz, deputat în Parlamentul României si fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la inculpatii Bîrcina, Iliescu si Stan suma de 516.000 euro, disimulata într-un contract de consultanta între SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bîrcina, si o alta societate comerciala tip off shore. Din suma pretinsa, societatea a transferat în conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata întocmite în fals de inculpatul Stan”, sustin procurorii.
De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, Olosz a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei, iar în schimbul banilor, el si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe lânga o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ România SA.
„Traficul de influenta s-a materializat în forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ România si CEZ Distributie SA sa încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcina urmatoarele contracte: sa execute întocmai si la timp platile din contractul de vânzare – cumparare de energie electrica dintre SC Power Plus SRL si SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL (firma din grupul Bîrcina); contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleasi influente, s-a hotarât ca, în a doua etapa, sa se cesioneze si creanta în valoare de peste 36 de milioane lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)”, declarau procurorii.
DNA mai preciza ca, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, Olosz si-a folosit influenta, astfel cum a fost cumparata de grupul Bîrcina, pe lânga o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
„Ca urmare, în aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcina contactarea unor consultanti pe fonduri europene. La rândul sau, în perioada 2010 – 2011, inculpatul Stan, în calitate de administrator de drept, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanta descris mai sus, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit”, mai sustine sursa citata.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!