Planul OCDE pentru reducerea fenomenului de evitare a taxelor

 

Cele mai mari tari ale lumii nu sunt încântate de practicile fiscale ale marilor concerne si vor sa le puna la plata. Deutsche Welle prezinta câteva din propunerile OECD care ar putea fi implementate chiar de anul viitor.

ocdeÎn urma cu o luna, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a prezentat un plan de combatere a subterfugiilor fiscale practicate de marile concerne pe care ar urma sa-l puna în practica statele din grupul G20 (cele mai puternic industrializate tari si tarile emergente).Apple, Starbucks sau Volkswagen sunt doar câteva exemple de companii multinationale date de Deutsche Welle, care nu de putine ori încearca sa îsi stearga urmele, când în joc sunt avantaje la plata impozitelor. Acest lucru se întâmpla legal si se numeste „evitarea taxelor”. (tax avoidance).

O prima varianta a proiectului a intrat deja în posesia presei germane si prevede obligativitatea ca marile companii sa plateasca taxele în tara în care se realizeaza „valoarea adaugata”. Conform planului gândit de OCDE, „plimbarea” profitului ar trebui îngreunata.

Daca ideea organizatiei devine realitate, concernele vor fi obligate sa faca publice, în tarile OCDE, toate informatiile privind natura cheltuielilor, respectiv informatii despre licente, dobânzi, taxe de administrare, salarii, etc. Expertul contabil Michael Bormann considera ca o astfel de reglementare este extrem de stricta, mai dura chiar decât toate cele care au existat vreodata, facând extrem de dificila mutarea profitului din tari cu fiscalitate ridicata, în tari cu un nivel al taxelor mai scazut.

Markus Meinzer, de la Reteaua pentru Corectitudine Fiscala, considera ca un asemenea plan ar putea avea efect doar daca datele respective vor putea fi accesate de toata lumea, nu doar de catre autoritatile fiscale. „Numai în cazul în care datele sunt publice ar putea un consumator sa decida în cunostinta de cauza”. Meinzer spune de asemenea ca este important ca toate datele companiilor sa fie transparente.

Cazuri speciale

În timp ce o companie precum Starbucks, care vinde cafea, este dependenta de contactul fizic cu banii, clientii si marfa, concerne precum Google sau Apple nu au de ce sa se bucure la auzul vestilor venite de la OCDE.

Bormann propune ca în cazul companiilor care ofera servicii IT, acestea sa plateasca taxele în tara în care clientul lor cumpara un produs oferit de acestea.

În acest fel, spun finantisti precum Bormann, tarile cu fiscalitate scazuta nu vor mai avea posibilitatea de a face concurenta tarilor cu fiscalitate ridicata. Din acest motiv, prevederile planului OCDE ar urma sa includa si statele care nu fac parte din organizatie, scrie süddeutschezeitung.de.

Bormann considera logica abordarea fiscului german, care are tot interesul de a actiona împotriva statelor cu taxe mai mici. Expertul considera însa ca asigurarea unui mediu concurential din punct de vedere fiscal este utila daca aceasta se bazeaza pe afaceri reale. „De ce sa nu devina o tara atragatoare si prin faptul ca ofera avantaje firmelor care vin sa investeasca?”,

În privinta firmelor de apartament, lucrurile sunt clare, mai spune Bormann. În opinia lui trebuie sa existe o regula internationala, conform careia o firma care nu are activitate, sa nu mai fie recunoscuta din punct de vedere fiscal.

O decizie în sensul planului OCDE urmeaza sa fie luata eventual din 2014. Actuala propunere urmeaza sa fie discutata pâna la începerea summit-ului G20 din Sankt-Petersburg, în luna septembrie. Nicolas Martin, Vlad Draghicescu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie