Cinematografele din posesia RADEF vor fi predate autoritatilor locale

 

Legea prin care toate cinematografele din posesia Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) este pe cale sa reînvie. Cel putin asa a sustinut Daniel Barbu, ministrul Culturii, prezent la Baia Mare

cinemaPotrivit unei legi date la începutul acestui an, RADEF trebuia sa predea toate cinematografele autoritatilor locale, doar ca la un moment dat nicio cladire de acest gen nu a mai ajuns în patrimoniul autoritatilor locale.

Prezent în Baia Mare într-o vizita de doua zile, Daniel Barbu a promis ca pâna la începutul toamnei se vor parcurge primii pasi pentru reluarea predarii cinematografelor.

Un astfel de obiectiv de o importanta istorica si culturala greu de egalat pentru municipiul Baia Mare, Cinematograful Minerul va reintra astfel în posesia municipalitatii din luna septembrie a acestui an. Dupa lungi tegiversari legislative, necondordantele din cadrul RADEF au fost solutionate, urmând ca în doar câteva luni baimarenii sa redevina proprietarii de drept a acestei cladiri edificatoare pentru oras.

Luna septembrie a anului curent va readuce în posesia municipalitatii una dintre cele mai îndragite cladiri din municipiu, Cinematograful Minerul, cel putin asa sustine Daniel Barbu.

„Sper ca am reusit sa rezolv problema RADEF, Regiei Autonome care are în administrare în toata tara înca un numar important de cinematografe dintre care si Minerul si începând cu septembrie Regia Autonoma va începe sa faca ceea ce trebuia sa faca de multi ani potrivit legii, sa transfere catre autoritatea locala aceste cladiri pe care dupa cum stiti, si avem marturie chiar Minerul, le-a administrat prost în ultimele doua decenii” a explicat Ministrul Culturii Daniel Barbu.

Desi de o lunga perioada de timp se încearca redobândirea cinematografului, dificultatile legislative au sustinut tergiversarea. RADEF neavând un consiliu de administratie nu s-a putut face predarea acestor obiective, conform legii actuale.

„A fost o chestiune tehnica-legislativa, hotarârea exista, ea trebuie pusa în aplicare, nu este pusa în aplicare pentru ca RADEF nu are Consiliu de Administratie (CA). Recunosc ca ignoram înainte sa fiu ministru ca este foarte greu sa faci un Consiliu de Administratie. Consiliul de Administratie, potrivit legii, este cel care face predarea-primirea. În sfârsit acum am pe cine numi în CA, mai astept ca ministerul Finantelor sa-mi delege un membru în Consiliu si, de îndata ce se va întruni noul CA, el va proceda la întruniri cu primariile si vor face actele de predare-primire, cu active, cu pasive potrivit legii” a adaugat Daniel Barbu.

Cinematograful Minerul este parte importanta din Hotelul „Minerul“ care a fost ridicat în anul 1874 si a fost cunoscut initial sub numele de Hotelul Regele Stefan. Costurile de constructie au fost suportate exclusiv de autoritatile locale si de baimarenii înstariti, investitia fiind catalogata a fi echivalentul a 120 de kilograme de aur de 24 de karate. Carp Cosmin, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie