Productia de legume din 2013, comparabila cu cea a anului trecut

 

Productia de legume din 2013 va fi comparabila cu cea a anului trecut, când s-au obtinut în jur de 3,4 milioane de tone, însa producatorii sunt în continuare nemultumiti de faptul ca în ultimii cinci ani au produs în pierdere, iar statul nu le ofera niciun sprijin financiar pentru a face fata importurilor masive de legume.

Legume proaspete„Desi nu pot furniza în momentul de fata o cifra exacta, cred ca productia de legume se va situa cel putin la nivelul celei înregistrate anul trecut, însa producatorii se confrunta în continuare cu mari probeleme. Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani în pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este în continuare neorganizata. Suntem batjocoriti în multe piete din tara, unde fermierii nu au loc de intermediari. Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia în domeniu, dar înca nu a facut nimic. Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator. Acum poate avea certificat de producator orice persoana din Bucuresti, de la etajul noua, si care poate vinde la piata, banane, rosii si castraveti”, a declarat pentru AGERPRES Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din România si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.

În opinia acestuia, principalele probleme care trebuie reglementate în sectorul de legume si fructe vizeaza, în primul rând, legislatia privind certificatele de producator, construirea unor centre de colectare si depozitare în principalele bazine legumicole din tara si înfiintarea Camerelor Agricole.

„S-a vorbit de acele depozite construite în marile bazine legumicole, unde fermierii ar putea sa-si depoziteze marfa, dar deocamdata nu s-a facut nimic. Avem zone puternice de legume în tara, la Matca, în Galati, la Izbiceni, în Dolj, avem în Olt, în Braila, dar din pacate grupurile de producatori au început sa dispara unul câte unul. S-a pus accent pe înfiintarea grupurilor de producatori, dar ele nu sunt sprijinite. Consider ca trebuie reglementata urgent legislatia pe certificatele de producator, cea de înfiintare a acestor centre de colectare, dar si a Camerelor Agricole, care s-au blocat la comitetele judetene pentru ca nu au finantare. Au cautat politizarea acestor Camere Agricole, desi din acestea ar trebui sa faca parte doar fermieri, ingineri agronomi, cei care au o legatura si cunosc cu domeniul. Având aceste Camere se pot rezolva foarte multe probeleme la nivelul fiecarui judet”, a explicat Croitoru.

Acesta s-a aratat dezamagit si de industria de procesare din România care a distrus fermierii mici, dar si de faptul ca statul nu intervine pentru protejarea productiei autohtone de legume si fructe.

„Fermierii mici au renuntat sa mai cultive rosii în câmp pentru ca au încheiat contracte pe 0,50 lei/kg, au facut o productie buna, iar fabricile care mai proceseaza le-au oferit doar 0,25 lei/kg si astfel am ajuns sa aruncam rosiile la gunoi si sa importam pasta de tomate din China. Am avut fabrici de conserve puternice, iar acum cred ca nu mai functioneaza mai mult de doua. Directia horticola din minister (Ministerul Agriculturii n.r.) mai numara acum trei oameni si este pacat pentru ca vorbim de un sector unde am ajuns sa importam semnificativ. În loc sa fim protejati de importuri când iesim cu productia noastra, producatorii români sunt sufocati. De exemplu, în Polonia, statul are anumite pârghii si intervine pe cantitatea importata necesara acoperirii consumului intern, astfel încât productia interna este protejata”, a adaugat seful Asociatiei de legume-fructe din România.

Potrivit sursei citate, peste 80% dintre legumicultori nu beneficiaza de subventii pe produs, nici macar de sprijinul pe suprafata, pentru ca detin sub 3.000 de mp, iar conform normelor europene trebuie sa detina o suprafata mai mare de 0,3 ha, însa sunt obligati sa plateasca acele impozite pe venit.

„E posibil sa asistam la proteste în strada din partea fermierilor, în octombrie, când trebuie sa platim acea taxa, pe care statul ar trebui sa o puna intermediarilor, pentru ca ei fac evaziunea, nu noi producatorii. Noi platim si la primarie si la finante, iar ei nu platesc nimic. Mai vin si multe tiruri nefiscalizate cu legume si fructe din Turcia si Polonia, iar fermierii nostri, cu productii record la cartofi, le arunca la gunoi”, a adaugat Mircea Croitoru.

În momentul de fata, consumul intern de legume si fructe este asigurat în proportie de 60-70% din productia interna si diferenta din importuri.

Reprezentantul cultivatorilor de legume considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea, întrucât toate scumpirile aparute în acest an, dar si în anii trecuti, au fost influentate de intermediari.

„Noi nu am scumpit legumele nici dupa inundatii si nici dupa seceta, desi multi care nu au nici o legatura cu sectorul si cu fermierii au iesit si au spus ca se vor scumpi. Cred ca unii fac jocul celor care importa. În bazinul legumicol din Matca, castravetii se vindeau la finele saptamânii trecute cu 0,80 lei-kg, rosiile cu un leu, vinetele cu 0,60 lei, iar ardeii 1,5 si 2 lei/kg. Acestea au fost preturile sâmbata, dar acum la mijlocul saptamânii, pot fi chiar mai mici. La un leu kilogramul de rosii sau de castraveti, noi nu ne acoperim costurile de productie. Cred ca ar trebui sa vindem, în toata perioada în care avem productie, cu o medie de 2 lei pe kilogramul de rosii, castraveti sau vinete ca sa avem profitabilitate, iar la ardei cu 2,5 lei. Pretul pleaca de multe ori de la noi cu 0,3 lei pe kg, iar la taraba ajunge la 3 lei”, a explicat Croitoru.

Localitatea Matca din judetul Galati are o suprafata de 1.600 de hectare cu solarii si 1.500 de hectare cultivate în câmp cu legume, fiind considerata cel mai mare bazin legumicol din Europa. Asociatia condusa de Mircea Croitoru numara în jur de 78 de membri, fiind si cei mai reprezentativi, dar la nivel de tara sunt constituite în jur de 65.000 de asociatii pe domeniul legume-fructe, cu câte 2-3 membri, dar care nu fac nimic pentru fermieri.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), productia de legume din 2012, fara cartofi, a totalizat 3,4 milioane de tone, în scadere cu 719.000 tone, comparativ cu 2011, din cauza scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Productiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%). La cartofi s-a obtinut o cantitate de 2,464 milioane tone fata de 4,07 milioane tone în 2011.

Anul trecut, suprafata cultivata cu legume a scazut cu 9.000 de hectare, de la 263.000 în 2011, la 254.000 hectare anul trecut. La fructe s-a obtinut o productie de 706.000 tone, mai mica cu 152.000 tone, fata de cele 858.00 de tone în 2011, iar productia de struguri a totalizat 729.000 tone, fata de 879.000 tone în 2011.

Datele INS cuprind productiile si suprafata cultivata cu legume în câmp, sere, solarii si gradini familiale.(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie