Suplimentarea bugetului pentru ajutoarele de stat destinate IMM-urilor – proiect

 

Bugetul anual al schemei de minimis destinate intreprinderilor mici si mijlocii ar putea fi suplimentat cu 100 de milioane de lei, precizeaza un proiect lansat, ieri, in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Potrivit ministerului, propunerea vine ca urmare a interesului deosebit manifestat de reprezentantii mediului de afaceri pentru ajutorul de stat.

bugetConditiile privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii sunt stabilite prin HG nr. 274/2013 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii.

Unele dintre prevederile acestui act normativ urmeaza sa fie modificate, printr-un proiect al Ministerului Finantelor, lansat, ieri, in dezbatere publica.

Potrivit proiectului, ministerul intentioneaza sa modifice bugetul anual al schemei de minimis, precum si termenele de plata a ajutoarelor de stat.

Mai exact, bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis urmeaza sa fie de 500 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 125 de milioane de euro.

In prezent, bugetul alocat schemei de minimis este de 400 de milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro. Avand in vedere propunerea MFP, bugetul ar urma sa fie majorat cu 100 de milioane de lei.

In plus, proiectul aflat in dezbatere publica precizeaza clar ca acest buget poate fi suplimentat dupa cum urmeaza:

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014;
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015.

Tinand cont de faptul ca bugetul ar putea fi suplimentat la 500 de milioane de lei, MFP estimeaza si o crestere a numarului de IMM-uri care ar urma sa beneficieze de ajutorul de minimis. Respectiv, numarul acestora ar putea ajunge la 2.000 de la 1.000, cifra previzionata in prezent.

Ca urmarea a faptului ca numarul beneficiarilor de ajutoare de stat ar putea creste, Finantele propun, de asemenea, prelungirea termenului de solutionare a cererilor de finantare.

Astfel, potrivit proiectului, procesul de evaluare a Cererii de acord pentru finantare ar urma sa se realizeze in termen de 60 de zile, fata de 30 de zile, cat este prevazut in prezent.

In plus, ar urma sa fie prelungita si perioada in care statul vireaza ajutorul de minimis in contul beneficiarilor. Mai precis, potrivit dispozitiilor propuse de Finante, acest termen ar putea fi prelungit de la 30 de zile la 60 de zile.

In acelasi timp, plata a ajutorului de minimis urmeaza sa se realizeze intr-o perioada mai scurta. Mai exact, reglementarile in vigoarea stabilesc ca plata se efectueaza pana la 31 decembrie 2016, insa proiectul propune ca acest lucru sa se realizeze pana la 31 decembrie 2015.

Cand se deschide prima sesiune a schemei de minimis?

Potrivit unui anunt recent al MFP, deschiderea primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru obtinerea ajutorului de minimis de la stat va avea loc pe 26 august, ora 8:30, desi data initiala era 16 august. Motivul pentru termenul a fost prelungit il reprezinta faptul ca ministerul a initiat demersurile pentru suplimentarea bugetului anual alocat schemei de minimis.

In aceste conditii, prima sesiunea se va derula in perioada 26 august-31 octombrie.

Citeste articolul integral pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie