Experiment in dreptul civil francez: Medierea obligatorie in domeniul familial

 

In Franta, medierea si mediatorul sunt pe cale sa devina o institutie cu un spectru de actiune mai larg si mai bine definit – un soi de justitie alternativa care sa creeze mai multa reponsabilitate dar mai ales mai multa implicare personala si intelegere a celuilalt in rezolvarea unui litigiu. Desigur, medierea nu este nicidecum o noutate in justitie, „inovatia” franceza constand in instituirea medierii obligatorii.

10386462-familyDeocamdata, medierea obligatorie este in faza de test, cu aplicabilitate limitata la domeniul familial si doar in doua jurisdictii – Bordeaux si Arras. Urmatorul domeniu care ar putea experimenta medierea obligatorie este dreptul muncii, mai precis in cazul concedierilor din societatile in buna stare. Un proiect de lege a fost initiat in acest sens in luna iulie.

Este o evolutie care anunta un anumit viraj in dreptul civil si, deocamdata, o ocazie de reflectie pentru avocati, ce se vad intr-o noua ipostaza de coexistenta si adaptare.

„Interventia tertilor moralizatori, purtatori de cuvant si decidenti in locul protagonistilor diferendelor nu mai este o regula de cativa ani incoace”, observa Agnes Tavel, avocata colaboratoare a portalului juridic Village de la Justice. „Justitiabilul are la dispozitie cel putin un alt procedeu pentru a iesi din fagasul relational pe care este impins. Ideea este aceeasi, cu siguranta, aceea de a apela la un tert. Dar acest tert nu mai este un decident. Acesta ar trebui sa stie sa-i ajute pe justitiabili sa gaseasca solutia cea mai potrivita. Brusc, justitiabilul nu mai este justitiabil, pentru ca solutia nu mai este judiciara. Acest stravechi sistem de gestiune prin proceduri apare de acum ca prea costisitor”, remarca, nu fara o urma de ironie, avocata.

Experimentul medierii obligatorii in dreptul familiei la Tribunalele de Mare Instanta din Arras si Bordeaux este un studiu de caz in plina desfasurare.

„In caz de dezacord al parintilor asupra exercitiului autoritatii parentale, judecatorul poate sa le impuna sa apeleze la un mediator”, stipuleaza art 373-2-10 din Codul Civil francez.

Detaliile cu privire la decizia instantei de a impune partilor medierea inaintea unei infatisari, sunt stabilite printr-un decret din 2010. Acesta specifica de asemenea ca „la aceasta infatisare, judecatorul omologheaza, daca este cazul, acordul la care s-a ajuns; in absenta unui accord sau a unei omologari, instanta transeaza litigiul.”

In opinia avocatei Tavel, rolul pe care il are mediatorul in ajungerea la un acord este o adevarata provocare. „E adevarat ca mediatorul nu trebuie sa fie unul din acei amatori care fac morala, admonesteaza sau simpatizeaza. Pentru ca lucrurile sa functioneze, mediatorul trebuie sa fie un profesionist care sa aduca partile la un acord”. Din primele informatii, se pare ca judecatorii nu sunt multumiti de rezultatele medierilor in materie familiala, iar in prezent desemneaza doar profesionisti membri ai Camerei profesionale de mediere si negociere.

Cum se pozitioneaza avocatii fata de aceasta disciplina si probabil, viitoare ramura de drept (dreptul medierii)? Cum ii incomodeaza aceasta in practicarea profesiei lor? Explicatia avocatei Tavel, poate subiectiva si destul de abstracta, merita insa citata pentru elocventa ei:

„Profesionisti ai interpretarii textelor, juristii nu stiu deocamdata cum sa intervina in arta care le-a construit reputatia: retorica. Ei nu stiu sa aduca pacea si totusi, nu acesta era miezul acestei meserii? Avocatii sunt nefericitii mostenitori ai acestei derive a incercarii de calmare prin cuvinte: ei au invatat sa cultive sofistica, ba chiar eristica, in loc sa practice retorica, aceasta cautare a intelepciunii, a distantarii fata de evenimente pentru a reflecta asupra lor si a lua decizii cu tot calmul necesar.”

In termeni mai practici, avocatii vor fi nevoiti sa se specializeze in „arta de a produce apropieri, de a lucra la intelegeri, de a provoca acorduri”, pentru ca in caz contrar, altii le vor lua locul. „Meseria de avocat trebuie sa evolueze, pentru ca altfel se va sufoca”, mai avertizeaza avocata, ea insasi delegata institutionala a Camerei profesionale de mediere si negociere pe langa Ministerul Justitiei si Parlament. Corina Costea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie