Anca Ciuca – Obiectivul meu: Realizarea unor date statistice care vor da credibilitate medierii

 

Anca Ciuca, unul dintre fondatorii Fundatia pentru Schimbari Democratice a vorbit in cadrul Galei pentru Excelenta in Mediere, organizata vineri 27 septembrie 3013, la Cluj – Napoca, despre necesitatea existentei unor date statistice in domeniul medierii.

anca ciucaIn opinia Ancai Ciuca datele statistice sunt de temelia pentru profesia de mediere.

Pentru cineva care a inceput foarte timpuriu sa promoveze medierea (1996, an in care Fundatia pentru Schimbari Democratice a derulat primul proiect in domeniul medierii impreuna cu Institutul National Canadian in Negocierea Aplicatiilor, si in care au fost inscrisi mai multi reprezentanti ai profesiilor juridice si reprezentanti ai Ministerului Justitiei), s-a lovit mereu de reticenta celor din jur, care inca nu intelegeau ce este medierea si la ce foloseste.

„Inclusiv finantatorii ne intrebau acelasi lucru, iar noi trebuia de fiecare data sa dam definitia medierii, sa explicam ce face mediatorul si la ce foloseste medierea.” a spus Anca Ciuca.

Anca Ciuca a tinut sa precizeze ca fenomenul medierii a luat amploare intr-un timp relativ scurt, societatea romaneasca nefiind poate pregatita sa accepte aceasta profesie.

Nemultumirile, vin pe fondul actelor legislative adoptate de curand, care parca ar trage medierea inapoi in timp, dupa toate eforturile facute.

„Medierea, in opinia mea a evoluat prea repede pentru societatea romaneasca si prea repede pentru multi factori de decizie, care au fost luati prin surprindere de amploarea fenomenului. Eu nu sunt deloc incantata de balbaielile legislative si de punctele de vedere contrarii sau cel putin ciudate ale unor parlamentari, pentru ca medierea este inca un concept destul de nou, si eu si dumneavoastra cei de aici impreuna cu colegii care activeaza si vor sa faca mediere, avem inca foarte multe de facut. Dintr-un anumit punct de vedere suntem din nou parca in 1996, doar ca suntem mai multi. Normal ar fi ca dupa autorizare sa te poti angaja in a face mediere. Ma angajez sa educ publicul pentru a intelege si a apela la mediere. Sunt foarte multe lucruri care s-au facut, dar mai sunt multe altele care nu s-au facut. Pana in momentul de fata sistemul medierii din Romania n-a reusit inca sa furnizeze niste date statistice credibile. Vorbesc de o statistica oficila care sa puna la dispozitia oamenilor situatii de genul avem atatia mediatori, s-au facut atatea medieri, avem atatea parti care au apelat la mediere. Vreau sa cred ca in urmatorii 2-3 ani de zile, se va realiza aceasta baza de date statistice, singurele credibile pentru mediatori. Datele statistice sunt de temelia pentru profesia de mediere, care pot da credibilitate acestui domeniu.” a conchis Anca Ciuca.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie