Estimare PwC: Arhitectura sistemului fiscal international va suferi modificari substantiale, cu un accent deosebit pus pe problematica preturilor de transfer

 

Confruntate cu deficite bugetare persistente si niveluri  record ale datoriei publice, marile economii ale lumii se concentreaza pe intarirea legislatiei fiscale internationale pentru a combate evaziunea fiscala si a diminua posibilitatea de transfer de profituri catre alte jurisdictii. In urmatorii doi ani, PwC estimeaza ca arhitectura sistemului fiscal international va suferi modificari substantiale, cu un accent deosebit pus pe problematica preturilor de transfer.

pwc romaniaAceasta este concluzia principala a conferintei anuale PwC privind preturile de transfer, care a avut loc azi la Bucuresti. Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentantilor autoritatilor fiscale si ai mediului de afaceri.

„Anul acesta, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a dat publicitatii doua rapoarte care vizeaza subiectul preturilor de transfer –  unul referitor la activele intangibile si altul la prestarea serviciilor intre partile afiliate. Ne asteptam ca acestea sa ofere mai multe informatii privind directia in care se va indrepta sistemul fiscal international si legislatia privind preturile de transfer. Este clar insa ca se prefigureaza modificari substantiale si ca acestea vor afecta si legislatia fiscala din Romania” a declarat Ionut Simion, Partener, Consultanta Fiscala, Liderul echipei regionale PwC de preturi de transfer, PwC Romania.

Combaterea evaziunii fiscale cu accent asupra preturilor de transfer este elementul central al strategiei ANAF, iar acest lucru presupune o inmultire a inspectiilor fiscale vizand preturile de transfer, indeosebi la nivelul companiilor care raporteaza pierderi financiare de mai multi ani.

„Recent adoptatul Plan de Actiune al OECD impotriva erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor (BEPS) cuprinde 15 directii de actiune dintre care aproape jumatate au impact asupra preturilor de transfer. Legislatia din domeniu va cunoaste modificari de substanta, iar acest lucru este recunoscut si de catre mediul de afaceri. Potrivit unui sondaj efectuat de PwC, 80% dintre clientii nostri se asteapta ca Planul de Actiune BEPS sa aiba impact asupra planificarii fiscale internationale”, a precizat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

„Aplicarea legislatiei privind preturile de transfer poate conduce la o serie de controverse, a caror rezolvare nu se poate realiza fara o discutie de substanta intre contribuabil si autoritatile fiscale. PwC si-a propus prin acest eveniment sa puna in dezbatere cateva dintre aceste controverse pentru a nu se ajunge in situatia in care ajustarile privind preturile de transfer sa conduca la cazuri de dubla impunere” a mai aratat Ionut Simion. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie