Sute de internari fictive la un spital din Timisoara

 

Reteaua fraudarii sistemului de sanatate bifeaza o noua metoda: cu datele personale strânse în campanii umanitare, cel mai mare spital din vestul tarii a facut sute de internari fictive pentru care a primit bani de la asigurarile publice.

Concediu medicalUPDATE: Dupa ce au fost audiati în cursul noptii, directorul spitalului Athena, Alexandru Szabo, si asistenta sefa, Claudia Dota, au primit mandate de retinere pentru 24 de ore. Cei doi vor fi dusi astazi din nou la audieri, potrivit declaratiilor procurorului Adrian Recu, de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Timisoara.

Clinicile si spitalele private care îsi rotunjesc veniturile inventând pacienti si retete compensate, pentru care ridica bani frumosi de la sistemul public de asigurari, au ajuns un fenomen în toate colturile tarii. „Fara sa furam, nu am face profit din contractele cu asigurarile”, este motivul invocat de sefii clinicilor care fac uz de fals si îsi forteaza si angajatii sa mearga pe acelasi drum, potrivit unor marturii prezentate în campania EVZ „Medicul de Garda”.

Au inventat peste 500 de pacienti!

Metoda deconsipirata de SRI în cel mai mare spital privat din vestul tarii întrece tot ce s-a descoperit pâna acum: medicii si asistentele Athena Hospital din Timisoara au fost de acord, la initiativa conducerii, sa faca internari fictive, cu datele personale ale unor batrâni pe care le adunasera în campanii umanitare.

În baza internarilor inventate, Casa Judeteana de Sanatate Timis a decontat catre Athena Hospital din Timisoara sume importante în ultimii trei ani.

Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Timisoara au efectuat, miercuri, o perchezitie la spital, de unde au ridicat mai multe documente si registre de evidenta care le-ar putea sustine acuzatiile. Anchetatorii suspecteaza medicii de la Athena Hospital ca au inventat peste 500 de pacienti pentru care au obtinut deconturi de la Casa Judeteana.

„Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Timisoara efectueaza cercetari fata de angajatii SC Athena Hospital Timisoara sub aspectul savârsirii infractiunilor de înselaciune si fals în înscrisuri sub semnatura privata, existând suspiciuni ca începând cu anul 2012 acestia au indus în eroare reprezentantii CJAS Timis, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive. În acest scop au fost întocmite fise de observatii clinice generale pe numele unor pacienti fictivi, în care se mentioneaza prestarea unor servicii medicale nereale”, a declarat procurorul Adrian Grecu, de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Timisoara.

CNP-uri de la analize „doar cu buletinul”

Surse apropiate anchetei au povestit pentru EVZ ca, pentru a face rost de datele personale ale pacientilor în numele carora s-au cerut deconturile în baza internarilor fictive, cei de la Athena Hospital au organizat mai multe „campanii” de analize gratuite, printre batrâni si persoane cu venituri reduse. Oricine dorea un set de analize, gratis, trebuia sa se prezinte la spital cu buletinul. Personalul efectua si copii dupa datele personale ale batrânilor, pentru care ulterior se întocmeau fisele de internare.

Actionarul grec, coleg de facultate cu seful CJAS Timis

Pe lista fictiva de internari se regasesc si tinere mamici care veneau la controlul de rutina al sarcinii, dar care ajungeau sa figureze, dupa o vizita de 45 de minute la spital, ca internate doua zile.

În general, unitatile sanitare private ajung dupa mult timp sa aiba contracte cu Casa de Sanatate.

În cazul de fata, spitalul inaugurat în 2010 în urma unor investitii de peste 12 milioane de euro, a decontat servicii aproape de la început. Coincidenta sau nu, actionarul majoritar de la Athena Hospital, doctorul grec Konstantinos Giatras a fost coleg de facultate cu actualul sef al CJAS Timis, PSDistul Victor Dumitrascu. Acesta nu a putut fi contactat pentru a ne spune cum i-a facilitat investitorului strain contractul cu CJAS Timis.

Directorul spitalului: „E o practica în tot sistemul sanitar din România”

Conform surselor EVZ, fraudele de la spitalul amintit au început la finele anului 2011, pe fondul crizei. „Spitalul avea rate mari la banca pentru investitia facuta, adresabilitatea nu era foarte mare, însa decontarile serviciilor medicale prin Casa de Sanatate reprezenta un venit cert, lunar. Spitalul nu ajungea sa aiba numarul nimim de pacienti posibil a fi decontati, astfel ca, mai întâi au aparut «exceptii» – cazuri izolate de pacienti fictivi raportati pentru a completa numarul. Ulterior, acutizândse criza, medicii fiind tot mai nemultumiti ca îsi luau salariile cu întârziere, s-a ajuns la aceasta practica”, spun sursele noastre. Alexandru Szabo, actualul director de la Athena Hospital are o declaratie socanta: „Am auzit ca e o practica în tot sistemul sanitar din România. Relevant însa e daca pacientii sunt tratati corect, conform protocoalelor”. Georgeta Petrovici, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie