Avocatul Mihai Costache: Noua lege a malpraxisului protejeaza medicii, nu victimele

 

Noua lege a malpraxis-ului va intra în vigoare în 2014. Avocatul Mihai Costache, specializat în malpraxis, a explicat pentru ECONOMICA.NET de ce noua lege nu va ajuta pacientii victime ale malpraxis-ului sa obtina mai repede despagubirile, care sunt operatiile pentru care pacientii nu au nicio protectie din partea legii, în caz de greseala medicala, dar si cum sunt protejati medicii vinovati de malpraxis în noua lege.

 • Comunicare medic-pacientMedicul care a omorât un pacient nu va fi urmarit penal, daca supravietuitorii victimei malpraxis-ului cad de acord cu medicul, spitalul, asiguratorul asupra despagubirilor, prevede noua lege.
 • Medicii nu raspund în fata legii daca din vina lor ai contractat o infectie intraspitaliceasca, pentru ca noua lege a malpraxis-ului îi protejeaza.
 • Expertii care decid daca a fost sau nu malpraxis sunt medici, platiti în mare parte de asigurator. E improbabil sa-si tradeze colegii de breasla si finantatorul.

Sunt doar câteva dintre hibele noii legi a malpraxis-ului care va intra în vigoare din 2014, spune avocatul Mihai Costache, specializat în malpraxis, pentru ECONOMICA.NET

Tot el spune care sunt cele mai mari probleme ale noii legi a malpraxis-ului, ce consecinte va produce, dar si cum ar putea fi îmbunatatita (eventual prin legislatia secundara).

Care sunt cele mai mari probleme ale noii legi a malpraxis-ului

Noua lege a malpraxis-ului nu mai obliga medicul sa vindece pacientul, ci doar sa îl trateze.

 • Daca pâna acum, personalul medical era obligat prin lege sa obtina cel mai bun rezultat pentru pacient, prin toate mijloacele, raspunzând civil în caz contrar, în noua lege a malpraxis-ului se stipuleaza faptul ca personalul medical are doar obligatia sa trateze suferinta pacientului, DAR nu sa îl si vindece în urma tratamentului prescris, ne-a spus avocatul Mihai Costache.

Concret, asta înseamna ca din 2014, când intra în vigoare noua lege a malpraxis-ului, în cazul operatiilor estetice în care chirurgul promite un rezultat geometric, sustinut si de catre o schita analizata si aprobata în prealabil de catre pacient, sau în cazul unor operatii precum amputatie de gamba, gastrectomie, histerectomie, pneumectomie, sau a altor interventii simulare, medicul nu poate fi tinut raspunzator daca rezultatul operatiei nu va fi cel dorit de catre pacient, si atât timp cât pacientul nu poate face dovada unui comportament profesional neglijent, inadecvat sau incompetent al mdicului în exercitarea actului medical, inferior unor standarde profesionale de pregatire si pricepere acceptate de comunitatea medicala nationala si/sau internationala, atunci nu suntem în prezenta unui caz de malpraxis medical, ne-a explicat avocatul Mihai Costache.

În termeni juridici, dar fara sa intram în tehnicalitati juridice, precizam ca din noua lege sunt excluse obligatiile de rezultat care revin personalului medical, chiar daca cu titlul de exceptie. Conform noii legi, medicul are doar obligatie de mijloace: “În raport cu pacientul, obligatia medicului este de diligenta de mijloace”, se arata în articolul 634 alin. 2 al noii legi a malpraxis-ului, ne explica avocatul Mihai Costache.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

 1. catalin doncila spune:

  Este destul de complicat.îţi este frică sa mai trăieşti in Romania.
  De curând am suferit o traumă.
  N-am dus cu copilu là spital in ploieşti, mi là operat de apendicită ,m-am dus là control după 2 săptămâni si doctorul A spus ca è in regulă.după alte 2 săptămâni copilu A acuzat dureri in zona operaţiei. M-am dus là spital era de garda un alt medic decât cel operat ,I-am spus problema si à spus sa facem O ecografie. La ecografie a reieşit ca există O lama de lichid in zona operaţiei. Medicul A spus ca nu sunt probleme ca è răcit si sa mergem là medicul care là operat. Am ajuns là medicul care là operat si là contolat , sa uitat peste ecografie si ne-a recomandat regim si Debriad, sa venim dupa trei zile. Bineînţeles ca am inteles ca ceva nu este in regulă, ajuns là Bucureşti là spital là internat , deoarece sa constatat ,ca avea OCLUZIE INTESTINALA, in urmă lipsei de drena ptr scurgerea de infecţie là operaţia de apendicită de la Ploieşti. A stat timp de 35 zile la Bucureşti în timpul care a suferit 4 operaţii cu anestezii totale. Copilu fiind diagnosticat cu Autism ai fiind intr-un proces de recuperare a dat mult înapoi din cauza acestei drame. La bucureşti ni sa spus ca sîn ecografie reieşea clar ca are infecţie şi a dat în Peritonita.
  Va rog trimiteti-mi concluziile dumneavoastra.
  Va multumesc

Adaugă părerea ta


 

Distribuie