Romanii sunt cei mai indatorati europeni raportat la venituri

 

Aproape un sfert din veniturile salariale ale românilor este înghitit de achitarea ratelor la creditele bancare.

DatoriiCei 4,3 milioane de clienti persoane fizice care au credite în derulare platesc pe parcursul unui an rate la banca de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor privind gradul de îndatorare al populatiei din ultimul raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.

Practic, românii platesc pe rate la fel de mult cât cheltuiesc într-un an în hipermarketuri, supermarketuri si magazine de tip discount (cu exceptia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de îndatorare al populatiei cu credite contractate de la banci era la sfârsitul anului trecut de circa 23%, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum salariul mediu brut lunar este de circa 2.200 de lei (aproape 500 de euro), rezulta ca veniturile anuale ale celor 4,3 milioane de datornici sunt de 115 miliarde de lei (echivalentul a 26 mld. euro). Daca toti debitorii cheltuiesc anual 6 mld. euro pe rate, rezulta ca fiecare client cu un contract de credit în derulare (ipotecar, de consum, card de credit sau overdraft) plateste 1.400 de euro pe an la banca.

„Reducerea poverii ratelor de credit în venitul populatiei presupune doua directii principale: cresterea veniturilor si reducerea costului creditului. Cresterile nominale de salarii, de numai 5% în prezent, sunt mult prea mici, având în vedere ponderea mare a cheltuielilor inflexibile cu alimentele în cosul de consum. Ar putea ajuta trecerea creditarii pe lei, cu dobânzi în scadere si cu eliminarea riscului valutar“, considera Eugen Sinca, analist-sef al BCR. Clientii români depun un efort vizibil mai mare pentru plata ratelor decât alti europeni, gradul mediu de îndatorare la nivelul zonei euro, de exemplu, fiind de circa 14% din venitul brut. Determinant pentru aceasta situatie este nivelul mai ridicat al dobânzilor pe piata locala, potrivit explicatiilor oferite de specialistii bancii centrale în raportul asupra stabilitatii financiare.

Bancherii au fost reticenti cu reducerile de dobânzi în timpul crizei, dar în ultimele luni a început sa se contureze o tendinta de ieftinire a împrumuturilor în moneda locala ca urmare a celor trei reduceri consecutive ale dobânzii-cheie operate de BNR din luna iulie încoace. Creditele în lei aflate în stoc afiseaza o dobânda medie de circa 12 pe an%. Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie