Legea insolventei persoanelor fizice, dezbatuta de Camera Deputatilor

 

În acest moment, peste 700 de mii de români au restante la banci mai mari de 30 de zile, context în care deputatii dezbat în Comisia juridica un proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice.

parlament1Presedintele executiv al Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a declarat, miercuri, în Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ca, în prezent, peste 700.000 de români au restante la banci mai mari de 30 de zile, iar 4,5 milioane de persoane fizice însumeaza 7,5 milioane de credite.

„Din datele oficiale al BNR, astazi, 715.705 clienti persoane fizice ai bancilor detin restante mai mari de 30 de zile, implicit cu o suma mult mai mica se afla în curs de executare”, a afirmat Danescu, la dezbaterea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice.

Proiectul falimentului persoanelor fizice propune ca, atunci când o persoana fizica acumuleaza datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita catre banci sau catre diverse persoane fizice sau juridice sa se declare în insolventa, iar acest lucru sa se faca printr-o declaratie pe propria raspundere.

Danescu a aratat ca ARB are câteva temeri fata de o initiativa privind insolventa persoanelor fizice, aratând ca „o astfel de initiativa ar putea fi preluata, aplicata si folosita prin lege împotriva legii”.

Potrivit ARB, o lege privind insolventa persoanelor fizice ar trebui sa aiba la baza o cercetare si acordul tuturor partilor implicate – BNR, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului si ARB, fara sa fie influentata de „presiuni de natura politica” si sa nu fie afectata disciplina financiara.

El a spus ca exista „o aparenta” care nu corespunde realitatii, si anume ca este o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante, iar debitorii ar fi supusi unor masuri care nu le dau posibilitatea redresarii financiare sau restructurarii creditelor.

„Noi credem ca, dimpotriva, aceasta aparenta nu corespunde realitatii, deoarece bancile si-au asigurat solutii de restructurare a creditelor, prin norme si reglementari, pentru a evita intrarea debitorilor în incapacitatea de plata si începerea recuperarii creantelor prin proceduri judiciare”, a aratat Danescu.

Reprezentantii ARB au sustinut ca 20% din volumul creditelor acordate de banci sunt restructurate si ca bancile încearca întotdeauna sa-si ajute clientii.

Potrivit datelor furnizate de ARB, în privinta insolventei persoanelor juridice, 10% din totalul creditelor sunt credite acordate companiilor aflate în insolventa, iar, în perioada ianuarie 2009 – august 2013, din totalul companiilor intrate în insolventa, 86% au ajuns în faliment, în timp ce în stadiul de reorganizare au ajuns doar 1,2%.

Vicepresedintele CSM Adrian Bordea a precizat, la rândul sau, ca Tribunalul Municipiului Bucuresti are 35.000 de dosare nou intrate privind falimente, în timp ce pe rol sunt 68.000 dosare de faliment, procedurile fiind greoaie si existând problema resurselor umane pentru rezolvarea unor astfel de litigii.

„Exista problema resurselor justitiei în ceea ce priveste solutionarea unor asemenea litigii. TMB are 35.000 de dosare nou intrate, dar pe rol sunt 68.000 de dosare de faliment. Procedurile sunt greoaie, trebuie gasita o modalitate mai flexibila de solutionare”, a afirmat Bordea.

El a mai spus ca trebuie ca magistratii care se ocupa cu aceste dosare sa fie specializati si a aratat ca o solutie ar fi ca pe lânga fiecare Curte de Apel sa existe un tribunal specializat în ceea ce priveste insolventa.

Deputatii din Comisia juridica au dezbatut initiativa legislativa privind falimentul persoanelor fizice, initiata de deputatul minoritatilor nationale Mircea Grosaru, stabilind ca acest proiect, împreuna cu alte doua initiative legislative pe aceasta tema depuse în 2010, sa fie discutate la pachet cu noul Cod al insolventei.

Grosaru a precizat ca, în termen de 45 de zile de la decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea noului cod al insolventei, Parlamentul trebuie sa puna în acord articolele neconstitutionale.

„Noi vom propune – si au fost de acord si ARB si CSM – ca acest proiect privind insolventa persoanelor fizice sa fie discutat ca parte componenta a Codului insolventei”, a spus Grosaru.

Proiectul falimentului persoanelor fizice propune ca, atunci când o persoana fizica acumuleaza datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita catre banci sau catre diverse persoane fizice sau juridice sa se declare în insolventa, iar acest lucru sa se faca printr-o declaratie pe propria raspundere, a precizat Grosaru. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie