Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Investitorii in energie eoliana, in alerta din cauza noilor taxe pe turbine

 

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt în alerta în urma anuntului Guvernului privind impozitarea turbinelor si a cablurilor electrice si spun ca nu au fost consultati cu privire la impactul noilor taxe, informeaza Asociatia Româna pentru Energie Eoliana (RWEA).

eoliene”În prezent, investitorii în energie eoliana sunt în stare de alerta si sunt îngrijorati în urma declaratiilor guvernamentale, potrivit carora se pregateste o noua impozitare pe turbine si cabluri electrice subterane. Întrebarea legitima care se pune este: Au facut autoritatile române un studiu de impact asupra suportabilitatii financiare a tuturor acestor masuri de catre investitorii în capacitatile de energie eoliana?’, se arata în comunicat.

Potrivit reprezentantilor RWEA, conform modului în care Guvernul întelege sa organizeze consultarea publica privind actele normative, este evident ca investitorii în energie eoliana nu au fost consultati în privinta acestor modificari si nici nu se cunoaste care va fi impactul cuantumului pe care aceste masuri fiscale le-ar aduce asupra veniturilor mult diminuate în urma aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013.

‘Asociatia noastra solicita Guvernului României sa ia în considerare recomandarile Comisiei Europene privind neretroactivitatea masurilor recent introduse si adoptarea acestor masuri într-un mod transparent si predictibil care sa dovedeasca angajamentul Guvernului fata de investitori si consumatori. Facem un apel catre Guvernul României sa reanalizeze, în al 12-lea ceas, masurile care se aplica investitiilor deja existente în acest domeniu si sa constate ca nu este o solutie sa pierzi încrederea investitorilor pe termen lung în cadrul legislativ din România, care nu este nici stabil, nici transparent în acest moment’, se mai arata în comunicat.

Luni seara, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a anuntat ca Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2014, un impozit pentru constructiile speciale, iar încasarile bugetare din aceasta taxa sunt estimate la 480 – 500 de milioane de lei în 2014.

‘Este vorba de constructiile speciale detinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi retelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitarii, nu intra în baza de impozitare”, a explicat Chitoiu.

Masura vizeaza companiile care detin constructii speciale cum ar fi E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz.

Oficialul MFP a mai aratat ca estimarea privind veniturile bugetare din acest impozit, care va fi introdus în 2014, agreata cu FMI, este una pesimista, calculele Directiei de prognoze din MFP aratând ca suma este mult mai mare. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie