Forestierii din Bistrita, nemultumiti de Noul Cod Silvic

 

Reprezentantii firmelor forestiere din Bistrita-Nasaud i-au reprosat ministrului Lucia Varga ca guvernarea actuala a adus la maturitate „un mostru în procesarea lemnului”, creat de mediul politic înca din 2001, ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod Silvic.

lemn padure cod silvicViorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Cosbuc (judetul Bistrita-Nasaud), a declarat, vineri, într-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod Silvic, ca acesta va duce la disparitia firmelor românesti si la favorizarea companiilor straine, dând exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.

„În toata discutia, cred ca se omite un lucru extrem de important, si anume faptul ca mediul politic, începând din 2001, a creat un monstru în România în procesarea lemnului si, în perioada dumneavoastra, l-ati adus la maturitate”, a spus Docea, aplaudat de participantii la dezbatere.

Procesatorul din comuna Cosbuc a afirmat ca firmele românesti nu au nicio sansa în fata unei companii atât de puternice, precum cea austriaca.

„Eu va întreb: ce-o sa facem de la anul noi, când Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrica? Ce sanse avem noi cu instalatiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce sanse avem în fata colosului Schweighofer? Dintre toti procesatorii din sala cine credeti ca-si permite sa plateasca 110 euro pe metru cub de lemn rasinos? Poate ca nu stiti de presiunea pe care o face Holzindustrie Schweighofer pe toti agentii economici din tara. Aceasta presiune nu are legatura cu Codul silvic. Prin vânzarea masei lemnoase la drum, am pierdut lupta pentru paduri”, a spus Docea.

Un alt om de afaceri, Traian Larionesi, de la grupul de firme Frasinul, care detine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în judet, sustine ca nu se respecta regulamentul de vânzare a masei lemnoase.

„Nu Codul silvic vechi a favorizat si favorizeaza Schweighofer fiindca despre aceasta companie este vorba. Daca s-ar respecta regulamentul de exploatare a masei lemnoase nu ar fi problema cu Schweighofer, dar nu se respecta. Noi, în Bistrita-Nasaud, forestierii, daca am facut profit, l-am reinvestit si am creat locuri de munca. Daca regulamentul de vânzare a masei lemnoase s-ar aplica corect, nu am fi în situatia sa ne luptam cu Schweighofer si sa ne termine”, a spus Larionesi.

Omul de afaceri i-a cerut ministrului Lucia Varga sa interzica firmei Holzindustrie Schweighofer sa participe la licitatii.

„Rugamintea mea este sa scoateti Holzindustrie Schweighofer de la licitatii. Daca vrea sa cumpere lemn de la mine sau de la altii, foarte bine, dar sa nu participe la licitatii”, a spus Traian Larionesi.

Ministrul a intervenit în discutii si a spus ca statul român nu vrea sa sprijine exportul de cherestea si de lemn, ci prelucrarea lemnului în tara.

„Ce nu poate absorbi piata locala se exporta, dar noi vrem sa descurajam exportul si sa încurajam prelucrarea lemnului în tara. Intentia mea e sa sprijin acei investitori care au afacerile în judetele în care exista resursa. Stiu problema cu Schweighofer. Stiu ca ei au facut ca presiunea asupra padurii sa fie enorma. Tocmai de aceea v-am propus acest nou Cod Silvic, astfel încât lemnul sa nu mai fie greu accesibil pentru firmele care au sediul la dumneavoastra în judet, ci sa ramâna si sa fie prelucrat aici. Gândim la fel, doar ca ati avut impresia ca eu nu doresc sa sprijin activitatea firmelor din Bistrita, dar doresc si voi gasi toate mecanismele de sprijin pentru ca modelul integrat pe care îl aveti aici. Îl voi promova în toata tara. Nu dorim ca lemnul sa fie dus ca materie prima. Chiar cred ca lemnul poate fi valorificat superior. Ati spus ca azi e o presiune foarte mare asupra dumneavoastra din partea Holzindustrie Schweighofer. Doriti sa nu facem nicio modificare la Codul silvic si, într-adevar, peste doi-trei ani sa nu mai aveti de lucru?”, a spus ea.

Ministrul a declarat ca aspectele sesizate de forestieri sunt „grave, grele si reale”.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie