Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare apreciaza ca BNR a protejat bancile si contractele de credit cu clauze abuzive

 

Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a României a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivând stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza însa nici consumatorii nici institutiile de credit.

bnr„Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivându-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului”, a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.

El a aratat ca în anii 2005 -2008 clientii aveau un grad înalt de încredere în sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca în contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergând pe buna-credinta a acestora.

Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a României, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.

Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina în întâmpinarea clientilor, macar în al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese împotriva bancilor.

„Daca se va întelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei”, a continuat Iacob.

Presedintele AURSF a mai aratat ca nu întelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa introduca în scrisorile de intentie blocarea legii falimentului personal, în conditiile în care organismul financiar international chiar a cerut astfel de legiferari în state mult mai afectate de criza, cum sunt Grecia si Ungaria.

Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, înfiintata recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anuntat ca are ca obiectiv reprezentarea clientilor bancilor si societatilor de asigurari pentru a obtine daune din aplicarea în contracte de daune abuzive.

Desi este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesara pentru a reprezenta clientii în instante, din conducerea AURSF face parte, în calitate de prim-vicepresedinte, si Costel Stanciu, presedintele Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), cea mai veche si mai reprezentativa asociatie de protectie a consumatorilor.

De altfel, Stanciu a anuntat ca primul proces în nume colectiv pe clauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la începutul anului viitor.

Iacob a precizat ca imediat dupa ce va îndeplini conditiile de reprezentativitate impuse de legislatia europeana, 3.000 de membri si mai multe filiale judetene, va demara procese în nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

Presedintele AURSF a aratat ca nu exclude negocierea amiabila cu bancile în privinta cazurilor de clauze abuzive, aratând ca, din contra, chiar va propune astfel de întelegeri care sunt si în avantajul bancilor, atât din puncte de vedere financiar, cât si cel al imaginii.

Iacob a punctat ca asociatia nu este una elitista, chiar daca membrii fondatori si ai conducerii directoare provin din mediul academic sau din domeniul consultantei financiare. Ovidiu Tempea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie