Cantitatile de tutun, alcool sau alimente ce pot fi aduse din afara UE, restrictionate incepand de vineri

 

O persoana poate introduce în tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamâna, potrivit unui ordin al presedintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri si care prevede ca pot fi aduse doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahar.

masini in vamaMãsurile sunt incluse într-un ordin al presedintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instructiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în tara de calatori în bagajele personale, si au dus la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declaratii.

La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarâte, fructe si legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoana poate introduce, o singura data la sapte zile, cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Portile de Fier I, de la granita cu Serbia, calatorii trebuie sa declare în scris bunurile continute în bagajele personale la intrarea în tara prin completarea „Declaratiei de bunuri fara caracter comercial”.

„Aceasta declaratie se completeaza de catre calatori la intrarea pe teritoriul României. Cuprinde trei rubrici importante. Una dintre rubrici include 22 de produse care trebuie declarate la intrarea pe teritoriul tarii, tipurile de produse, dar si limitele cantitative. Pe teritorul tarii pot fi introduce o singura data la sapte zile bunuri din aceasta declaratie. În momentul în care într-o anumita zi se introduc în tara doar tigari, spre exemplu, iar a doua zi acelasi cetatean va dori sa introduca în tara ulei, care este prevazut în declaratie, nu va mai avea aceasta posibilitate”, a explicat Dragomir, citata de corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanti ai Biroului Vamal Portile de Fier I spun ca pentru completarea formularului este nevoie de aproximativ 5 – 6 minute, astfel încât timpii de asteptare la control au crescut, fiind suplimentat la opt numarul inspectorilor vamali.

Totodata, si numarul politistilor de frontiera din vami ar urma sa fie suplimentat ca urmare a noilor reglementari.

„Având în vedere ca fiecare cetatean în parte trebuie sa declare în scris bunurile pe care le transporta, timpii de asteptare cresc considerabil la intrarea în tara, la controlul de frontiera, iar Politia de Frontiera actioneaza pentru fluidizarea traficului de calatori si daca este nevoie va fi suplimentat numarul politistilor pentru controlul la intrarea în tara”, a declarat seful Politiei de Frontiera din Vama Portile de Fier I, Irinel Coman.

Potrivit autoritatilor vamale, masurile restrictive au fost elaborate de Directia Generala a Vamilor si aprobate de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca urmare a constatarilor facute cu privire la marfurile introduse în tara de calatori, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la evaziune fiscala si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.

În Vama de la Portile de Fier I autoritatile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care pâna la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama, chiar si de doua-trei ori într-o zi si au adus în tara câte doua pachete de tigari si un litru de alcool de persoana, atât cât permitea legea.

ANAF a anuntat modificarile la finele lunii octombrie, precizând atunci ca vor fi considerate importuri de bunuri cu caracter comercial cantitatile care depasesc limitele prevazute de noua legislatie. Oana Mitu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie