Romania va avea dupa 1 ianuarie 2014, unul din cele mai mari preturi la motorina din UE

 

Dupa aplicarea noului regim fiscal asupra carburantilor, la 1 ianuarie, clasamentul european al preturilor la carburanti nu va mai arata la fel de bine, în ceea ce-i priveste pe consumatorii români.

benzinariePretul mediu al carburantilor vânduti pe piata româneasca, este, în acest moment, de 1,20 euro pentru un litru de benzina de 95 si 1,28 euro pentru un litru de motorina. La actualele niveluri, România are cel mai mic pret la benzina din toate statele membre ale Comisiei Europene si al treilea cel mai mic pret la motorina, dupa Letonia si Luxemburg, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene.

Accizele la carburanti vor creste, de la 1 ianuarie 2014, din doua cauze. Prima: Guvernul a decis suplimentarea accizei cu 7 eurocenti pe litru de benzina sau motorina urmând ca din acesti bani sa fie finantate proiectele de constructie de autostrazi. A doua: Pus în fata unui curs valutar mai prietenos pentru contribuabili, dar mai dezavantajos pentru buget, Executivul a decis schimbarea modului de calcul al accizelor: la 1 ianuarie, acestea vor creste si cu valoarea medie anuala a inflatiei din septembrie 2013.

Daca luam în calcul si efectul aplicarii TVA la noile accize, vom avea o crestere a preturilor la benzina si motorina de circa 9 centi pe litru. Care va fi efectul în clasamentul european, daca se iau în calcul actualele preturi si niveluri de taxare?
Benzina de 95 va costa 1,29 euro pe litru, nivel la care nu va mai fi cea mai ieftina din Europa. Cele mai mici preturi vor fi cele din Polonia, Luxemburg si Estonia.

Când vine vorba despre motorina, situatia va fi si mai rea. Pretul mediu va fi de aproximativ 1,37 euro pe litru. Va fi mai ieftin în Spania, Slovenia, Slovacia, Portugalia, Polonia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Italia, Irlanda, Franta, Estonia, Cehia, Croatia, Bulgaria si Austria. Cu alte cuvinte, motorina vânduta în România va fi mai scumpa decât în majoritatea statelor europene.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie