Angelica Mocan, membru in Consiliul de Mediere: Avem nevoie de un corp profesional flexibil adaptat necesitatilor moderne de functionare a unui corp profesional liberal

 

Angelica Mocan, membru in Consiliul de Mediere, a acordat un interviu in exclusivitate pentru MediereNet cu privire la statutul de mediator, si organizarea profesiei de mediator, subiecte care vor fi dezbatute la intalnirea mediatorilor de vineri 22 noiembrie 2013.

Angelica Mocan, membru Consiliul de Mediere

Angelica Mocan, membru Consiliul de Mediere

MediereNet:  Care considerati ca este, in acest moment, alternativa viabila ca organizare pentru mediatori: cum este acum, adica  CdM-ul si asociatiile profesionale sau Corpul profesional ce include toti mediatorii, organizati la nivel local si national?

Angelica Mocan: Raspunsul la aceasta intrebare face obiectul capitolului 9, privind organizarea profesiei de mediator, care in cele doua intalniri ale Comisiei Consultative nu a fost inca clarificat, tocmai datorita faptului ca au existat controverse cu privire la respectivul capitol.
Intalnirea care va avea loc vineri, 22 noiembrie 2013, la ora 10, la sediul Consiliului de Mediere la care vor fi prezenti reprezentantii tuturor asociatiilor profesionale, va avea ca scop exprimarea optiunii corpului profesional cu privire la forma optima de organizare. Evident ca un punct de vedere, atat din punct de vedere personal, raportat din experienta mea ca mediator, si ca persoana care am contribuit la institutionalizarea medierii in plan local si national, si ca reprezentat al Asociatiei Centrul de Mediere Alba cat si al celorlalte asociatii care m-au mandatat, insa consider corect sa nu-mi exprim in mod direct acest punct de vedere, ci sa-l exprim institutional la intalnirea de maine tocmai pentru a nu influenta intr-un fel sau altul opiniile colegilor.

Din punctul meu de vedere interesul nostru profesional este acela de a asigura un nivel calitativ ridicat al serviciilor de mediere si un corp profesional flexibil adaptat necesitatilor moderne de functionare a unui corp profesional liberal.

Un lucru foarte important e acela ca birourile de mediatori sau celelalte forme de exercitare a profesiei de mediator au autonomie in exercitarea activitatilor lor atat din punct de vedere profesional cat si din punct de vedere financiar. Pe cale de consecinta forma de organizare trebuie sa mentina aceasta autonomie si sa asigure structurilor reprezentative ale profesiei capacitatea de a lua decizii in interesul tuturor mediatorilor. Nu sunt adepta divizarii corpului profesional al mediatorilor, pentru ca este din punctul meu de vedere un corp profesional de elita care s-a construit, pornind de la experientele profesionale ale celorlalte profesii liberale deja existente. Pe cale de consecinta forma la care vom ajunge maine trebuie sa reflecte aceasta realitate si sa avem in vedere experienta europeana si nu numai, pe care ne-o confera exercitarea profesiei de mediator in plan international. Trebuie sa mentinem conservarea unor structuri profesionale care sa  reflecte capacitatea mediatorilor de a-si apara interesele. Pentru ca asta de fapt ne intereseaza.  Toti mediatorii au un interes comun: Medierea sa devina o alternativa viabila, solicitata chiar mai mult decat instanta de judecata, si eu personal sunt convinsa ca va fi asa, oamenii sa cunoasca avanatajele medierii, iar mediatorii sa se poata exprima intr-un mod cat mai util si pentru a-si proteja interesele.

MediereNet: Acest corp profesional despre care se vorbeste in articolul 9, care sa cuprinda toti mediatorii, inseamna o organizare de tip profesie liberala care sa aiba si contributii de conducere?

Angelica Mocan: Eu as evita termenul de conducere. In ceea ce priveste un corp profesional liberal este acela in care fiecare dintre noi avem o autonomie de exercitare a profesiei atat din punct de vedere profesional cat si din punct de vedere financiar. Rolul Consiliului de Mediere, in baza legii, este acela de coordonare si nu de conducere. Coordonare inseamna stabilirea unor reguli comune, asigurarea coeziunii, reglementarea unor acte normative, care sa constituie la implementarea medierii atat in plan national, cat si cresterea calitatii serviciilor de mediere.

Pe cale de consecinta, la ora actuala avem urmatorul cadru legislativ: avem Consiliul de Mediere ca organism autonom de coordonare a activitatii de mediere in baza Legii 192/2006, si avem asociatiile profesionale care toate sunt structuri de tip ONG creeate in baza ordonantei 26/2000.

Pe cale de consecinta, din punct de vedere juridic nu putem excede ce prevede legea, si anume: asociatiile profesionale existente pe structura legala de tip ONG si ulterior prin indeplinirea unor conditii specifice stabilite de catre regulamentele de organizare si functionare ale profesiei de mediator, au fost ulterior inscrisee in registrele asociatiilor profesionale si Consiliul de Mediere ca organism autonom de coordonare, deci cadrul legislativ existent. Pentru a asigura o legatura mai buna intre CdM si asociatiile profesionale, mediatorii se intalnesc maine, prin reprezentantii lor pentru a stabili si continutul capitolului 9 din statutul profesiei de mediator, si anume cel privind organizarea.

MediereNet: Ati pomenit de asociatiile profesionale ale mediatorilor. In conditiile in care se creeaza acest Corp profesional si se organizeaza asa cum sunt propunerile in acest moment, ce se intampla cu asociatiile profesionale? O sa faca o jonctiune cu acest scop profesional sau nu vor mai fi?

Angelica Mocan: Nu putem afecta personalitatea juridica a acestor entitati profesionale care functioneaza in baza legii

Personalitatea juridica,stabilita in baza legii,  a asociatiilor profesionale nu poate fi inlaturata. Ele sunt entitati de drept, care functioneaza in baza legii general si specific, in baza unor criterii specifice stabilite de Consiliul de Mediere, si anume un numar minim de mediatori autorizati si un obiect de activitate, care sa vizeze implementarea medierii atat prin informare cat si prin realizarea unor evenimente, cu caracter exlusiv profesional.

Deci nu putem in momentul de fata sa ignoram entitatile juridice deja existente si nu ar fi corect fata de ele. Piloanele de baza sunt asociatiile de mediatori, munca de constructie a asociatiilor profesionale, din punctul meu de vedere nu poate fi inlaturata. Ar fi nedrept si trist ca o asociatie profesionala care a existat in perioada de pionierat a medierii in Romania sa fie minimalizata. Rolul si importanta ei sa-i fie negata acum, cand medierea devine nu numai o institutie juridica moderna si din ce in ce mai utila cat si oportunitatea profesionala?

MediereNet: Ce parere aveti, ca presedinte al Comisiei Consultative, de initiativa privata cu privire la consultarea democratica a mediatorilor privind cele doua forme propuse de organizare?

Angelica Mocan: Orice forma de consultare a Corpului profesional este utila. Din punctul meu de vedere este favorabil, in general apreciez ca aceste consultari sa se faca in colaborare cu persoanele mandatate sa coordoneze o activitate de reglementare cum este cea cu adoptarea statutului profesiei de mediator. E un punct de vedere util, care insa nu poate pune in balanta mandatul acordat de asociatii, juridic vorbind.

Sunt convinsa ca profesia de mediator ne va aduce fiecaruia dintre noi beneficiile dorite atat in plan social cat si in plan financiar.

Pe de alta parte cu cat vom incheia mai multe acorduri de mediere cu atat vom genera o stare de bine in societate, care ne este utila tuturor.

 

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie