Inedit: Primaria din Targu Mures ar putea introduce Taxa de inmormantare

 

Primaria Târgu Mures ar putea introduce o noua taxa, cea de înmormântare, în valoare de 30 de lei, si ia în calcul majorarea altor tarife legate de funeralii, precum taxa de pastrare a sicriului sau cea pentru utilizarea apei la executarea de lucrari funerare.

targu muresViceprimarul PNL din Târgu Mures, Ionela Ciotlaus, a prezentat, luni, într-o conferinta de presa, propunerile de taxe si impozite pe anul 2014, sustinând ca Primaria propune introducerea unei taxe noi, de înmormântare, în valoare de 30 de lei.

Totodata, Primaria Târgu Mures propune majorarea taxei de pastrare a sicriului – în cele trei zile cât sta în capela – de la 28 de lei la 50 de lei.

Potrivit sursei citate, printre propuneri mai figureaza majorarea taxelor „pentru utilizarea apei la executarea de lucrari funerare” si de ocupare partiala a domeniului public, pentru depozitarea materialelor de constructie necesare placilor funerare.

„Consumam niste apa – pentru executie rama mormânt, de la 12 lei la 20 de lei si pentru executie cripta, de la 15 lei la 30 de lei. Pe bucata, de data aceasta nu e pe metri cubi, nu-i contorizeaza nimeni. Taxa ocupare partiala a domeniului public, pentru depozitarea materialelor de constructie – deci daca-mi aduc doi saci de ciment, ca cineva vrea sa toarne acolo placa respectiva funerara, de la sase lei la 60 de lei pe metru patrat pe zi”, a afirmat viceprimarul.

În plus, Ciotlaus a adaugat ca Primaria propune si majorarea taxelor de intrare la complexul de agrement si sport „Muresul”, de la 5 lei la 11 lei pentru adulti si de la 2 lei la 5,5 lei pentru copii.

În opinia Ionelei Ciotlaus, gestionarea eficienta a banului public, fara majorarile de taxe si impozite, ar presupune renuntarea la o serie de „cheltuieli inutile”, precum „chermeze publice de patru milioane de lei pe an, beculete ornamentale de doua milioane de lei pe an si finantarea unor cluburi sportive private cu 15 milioane de lei pe an”.

Viceprimarul a spus ca liberalii nu vor vota, la sedinta de joi a Consiliului Local, aceste propuneri de majorare a taxelor.

În Consiliul Local Târgu Mures, PNL detine trei din cele 23 de locuri, PSD tot trei, în timp ce UDMR are zece reprezentanti, iar Alianta pentru Mures (PDL) sapte.

La rândul sau, primarul municipiului, Dorin Florea, a declarat ca majorarile de taxe sunt doar propuneri primite de la directiile de specialitate din Primarie, care vor fi analizate de Consiliul Local.

Directorul Serviciului Public de Utilitati Municipale din cadrul Primariei Târgu Mures, Mircea Moldovan, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca el a facut propunerile mentionate de viceprimar, spunând ca, în cazul în care vor fi aprobate, noua taxa de înmormântare si majorarile la celelalte tarife vor fi platite de firmele cu activitati în domeniul funerar.

În octombrie, Dorin Florea (PDL) spunea despre proiectul de ordonanta de urgenta care dadea posibilitatea majorarii suplimentare a impozitelor si taxelor locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20% ca acesta reprezinta „o smecherie” de care el nu se va folosi.

„Este o smecherie. (…) Sunt niste localitati care, într-un mod haotic, entuziast-prostesc, si-au extins cheltuielile, netinând cont de faptul ca pot ajunge în situatia de faliment. Li se da posibilitatea prin aceasta OUG sa le majoreze cu înca 20 la suta. Sigur ca depinde de responsabilitatea fiecarui primar, pentru ca pentru noi nu e o placere sa marim taxele populatiei, având în vedere ca problemele sociale sunt foarte mari si nu acestea sunt principalele surse de venit. Toate aceste masuri cu cresterea de 20 la suta, care împovareaza o masa mare a populatiei, îti aduc o crestere de maxim trei-cinci la suta”, afirma atunci Florea.  Andreea Tobias, Ela Giurgea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie