Premierul Victor Ponta, la Euronews: Nu va exista un val de imigranti romani in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014

 

Premierul Victor Ponta a asigurat, într-un interviu acordat Euronews, ca nu va exista un val de imigranti români în Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014, odata cu eliminarea restrictiilor pe piata muncii, deoarece românii care au vrut sa emigreze au facut-o deja, iar în tara au oportunitati mai bune.

victor ponta5Întrebat daca personal crede ca va exista un val de cetateni români care vor merge în Marea Britanie anul viitor, premierul Ponta a explicat de ce nu împartaseste aceasta opinie.

„Acum, în România, avem nu doar cestere economica, ci si o rata scazuta a somajului fata de media europeana si, cum spun adesea, chiar mai multe oportunitati decât în statele vestice membre ale UE. Românii care au dorit sa mearga în alte tari au facut-o deja si nu va exista nicio schimbare semnificativa”, a spus Ponta.

El s-a declarat în acelasi timp de acord cu masurile anuntate de premierul britanic David Cameron privind înasprirea conditiilor de acordare a beneficiilor sociale pentru cetateni din afara Marii Britanii.

„În aceasta privinta, ma alatur acestuia (David Cameron – n.r.), dar si cancelarului Germaniei si altor premieri în a spune ca este în interesul tuturor europenilor, incluisv al românilor si al bulgarilor, sa luptam împotriva celor care profita ilegitim sau abuziv de sistemul de protectie sociala. Voi lupta însa întotdeauna pentru dreptul românilor cinstiti si muncitori de a merge în Marea Britanie, Franta, Germania pentru o viata mai buna, o slujba mai bine platita, achitând taxe si fiind parte activa a societatii”, a declarat Ponta.

El a pledat în acest context pentru o abordare rationala a situatiilor mai dificile, adaugând ca fortele politice anti-europene sunt cele care vor profita de pe urma masurilor populiste care tenteaza guvernele.

Solicitat sa comenteze faptul ca România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveste combaterea coruptiei, Ponta a aratat ca România a implementat toate reglementarile europene în domeniu, iar rezultatele au fost „impresionante”, pentru ca multi politicieni sau functionari publici au fost sanctionati, au fost deschise numeroase dosare, iar activitatea institutiilor anti-coruptie este apreciata în rapoartele internationale.

Întrebat daca Guvernul nu are o problema de credibilitate tinând cont de faptul ca doi fosti ministri si un actual membru al Cabinetului, vicepremierul Liviu Dragnea, sunt anchetati penal, Ponta a aratat ca acuzatiile aduse acestora nu au tinut de perioada mandatului în functie, iar de un si jumatate de când a preluat conducerea Executivului nu au fost aduse acuzatii de coruptie la adresa Guvernului.

Ponta a aratat cu acest prilej ca România a reusit în ultimul an sa acceseze peste 3 miliarde euro din fondurile europene si a afirmat ca, pâna în 2016, beneficiind de o prelungire cu trei ani a perioadei de utilizare a banilor, vor fi atrase peste 90% din totalul fondurilor puse la dispozitie.

În ceea ce priveste aderarea la Schengen, prim-ministrul a amintit ca România a îndeplinit toate criteriile tehnice si nu si-a mai propus un termen limita la care sa adere, asteptând ca statele membre sa decida aceasta data, dupa ce vor depasi presiunile electorale interne.

Ponta a reiterat faptul ca România doreste sa adere la zona euro, dar trebuie sa fie pregatita din punct de vedere al stabilitatii economice si competitivitatii, iar cea mai previzibila data în acest sens ar putea fi anul 2018.

Prim-ministrul a vorbit totodata de importanta unei strategii pe termen lung pentru integrarea populatiei de etnie roma, precum si despre faptul ca o relatie economica buna cu China va ajuta tarile central si est-europene sa recupereze decalajul fata de restul statelor UE si sa consolideze piata comuna. Ovidiu Barbulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] going to the UK in search of work is not favoured by the Romanian public and authorities, with statements to this effect being made both domestically and at EU level. Romania looks set to team up with […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie