Restrospectiva anului 2013 in Justitie

 

În Justitie, anul 2013 a fost marcat de numirea noilor procurori-sefi ai Ministerului Public (MP), Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si de neîntelegri între conducatorii institutiilor implicate în legatura atât cu procedura de desemnare, cât si cu persoanele nominalizate pentru aceste functii.

justitiePotrivit legii, procurorul general al Parchetului Înaltei Curti, procurorul-sef al DNA si procurorul-sef al DIICOT, precum si adjunctii acestora si sefii sectiilor sunt numiti de presedintele României, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura data.

*** Convenirea procedurii de numire a sefilor PÎCCJ, DNA si DIICOT
Anul a debutat cu respingerea propunerilor pentru PÎCCJ, DNA si DIICOT înaintate de ministrul justitiei, Mona Pivniceru, în urma selectiei organizate anul trecut. În 18 ianuarie, presedintele Traian Basescu a respins propunerile de numire a lui Tiberiu Nitu în functia de procuror general al României si a lui Ioan Irimie în functia de sef al DNA.

„Motivatia principala care a stat la baza deciziei presedintelui Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de MJ, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se înscrie la procesul de selectie. Presedintele atentioneaza ca, pentru a accepta, în viitor, propunerile facute de ministrul Justitiei, este necesara revizuirea totala a procedurii de selectie a procurorilor care urmeaza a-i fi propusi pentru functii de conducere în PÎCCJ si în DNA”, arata într-un comunicat Administratia Prezidentiala.

Pe 25 ianuarie, Basescu a propus ca sefii DNA si Parchetului General sa fie selectati de CSM ca solutie pentru iesirea din blocaj, dupa ce initial a avansat ideea, la întâlnirea cu premierul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, de creare a unei comisii formate din reprezentanti ai Presedintiei, CSM si MJ, varianta despre care sustine ca a esuat.

El a afirmat anterior ca ar trebui sa se acorde încredere CSM, iar presedintele si ministrul Justitiei sa accepte respectivele propuneri.

În replica, la trei zile, ministrul Pivniceru a declarat, în legatura cu propunerea presedintelui, ca nu se poate potrivi legea dupa interese sau dupa cum s-ar parea ”a fi mai convenabila ca aplicatie”.

„La acest moment, în România, exista o lege. Noi nu putem potrivi legea dupa interese sau dupa cum ni s-ar parea a fi mai convenabila ca aplicatie. Legea decide ferm ca propunerea pentru aceste functii o face ministrul Justitiei. CSM da un aviz consultativ si presedintele numeste. Pe acest lant trofic nu putem schimba competentele, nu putem inversa competentele, nu putem face adaosuri care exced cadrului legislativ”, a afirmat Pivniceru.

În 20 februarie, ministrul Pivniceru le-a transmis procurorilor-sefi din MP invitatia de a comunica numele unor procurori care ar putea candida pentru ocuparea uneia dintre functiile de conducere de la DNA, DIICOT si PÎCCJ.

MJ anunta ca, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în cadrul MCV, ministerul va declansa în perioada urmatoare o noua procedura de selectie a candidatilor pentru aceste functii.

„Ministrul Justitiei intentioneaza sa poarte o serie de discutii cu procurorii, pentru a determina înscrierea în procedura de selectie a unor magistrati cu înalta calificare profesionala si care prezinta garantii de integritate”, arata MJ, care preciza ca, demersul are în vedere implicarea procurorilor-sefi într-un proces de selectie serios si transparent, în urma caruia fiecare dintre persoanele recomandate sa aiba o sansa reala de a fi desemnata drept candidat pentru una dintre functiile în discutie.

Aproximativ o luna mai târziu, MJ preciza ca se afla în negocieri cu CSM pentru a se agrea o modalitate identica de evaluare a candidaturilor în procedura de numire a procurorilor-sefi.

În 12 martie, presedintele Basescu a afirmat ca va vorbi, în perioada urmatoare, cu premierul Ponta pentru a se gasi o solutie în privinta numirii unui procuror general si a unui sef al DNA.

„Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-sef DNA sau DIICOT. Nu avem niciun adjunct la Parchetul General care sa mai fie în mandat”, a declarat Basescu, care a adaugat ca România s-ar putea „trezi” în curând cu un semnal de la Comisia Europeana pe aceasta tema.

Seful statului a spus ca în cazul în care ministrul Mona Pivniceru ar fi numita judecator la Curtea Constitutionala, premierul Victor Ponta ar putea, din calitatea de ministru interimar al Justitiei, sa-si asume desemnarea procurorului general si a sefului DNA, deblocând astfel situatia existenta.

La sfâsitul lunii martie, Ponta a afirmat ca propunerile de procurori-sefi trebuie sa fie ”serioase si acceptate de toata lumea”.

„Daca nu exista un acord cu sectia de procurori si cu presedintele, îi propun degeaba. E clar ca nu trebuie sa trecem prin ce s-a întâmplat în ianuarie, când presedintele i-a respins pe cei propusi de doamna Pivniceru. Când facem doua propuneri, sa fie serioase, sa fie acceptate de toata lumea, nu doar sa-i punem pe oameni în situatii penibile si apoi sa-i respingem.(…)”, a explicat primul ministru.

Premierul a anuntat ca, în calitate de ministru interimar al Justitiei, va face propunerile pentru sefii parchetelor direct, fara selectie.

În 2 aprilie, Ponta s-a întâlnit cu membrii Sectiei pentru procurori din CSM pe tema procedurii de urmat.

„N-am facut niciun fel de nominalizare, nu am vorbit de niciun fel de nume. (…) Opinia este de a merge pe o procedura de selectie. Am luat act de acest punct de vedere”, a spus Ponta, dupa ce a participat la sedinta CSM.

El a afirmat ca va numi mai întâi un nou ministru al Justitiei, care ar urma sa stabileasca si sa conduca toate procedurile privind desemnarea noilor sefi ai parchetelor, si ca îl va anunta pe presedintele Basescu despre faptul ca nu va fi urmata o „procedura rapida”.

Seful CSM, Oana Schmidt-Haineala, a precizat ca Sectia de procurori, în unanimitate, i-a solicitat lui Ponta realizarea unei proceduri de selectie pentru persoanele care urmeaza sa fie nominalizate pentru functiile-cheie din MP.

„Nu mai suntem în faza de experimente, de pionierate. Sunt structuri care s-au validat, s-au definit. Deci, este nevoie ca oamenii care urmeaza sa conduca aceste structuri sa stie foarte bine ce fel de activitate se desfasoara în acele structuri. (…) Nu s-a pronuntat niciun nume. Noi am discutat proceduri, principii, am spus care sunt exigentele noastre, ale membrilor Sectiei de procurori. Nu uitati ca noi suntem aici pentru ca ne-au ales procurorii din tara, deci reprezentam exigentele sistemului. (…) A fost opinia unanima a tuturor magistratilor alesi din cadrul Sectiei de procurori. Nu a existat nicio opinie discordanta”, a sustinut Haineala.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie