Pagubitii FNI isi pot recupera banii. Vezi cum

 

Desi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) are conturile oprite de aproape 2 ani, pagubitii pot intra în posesia sumelor daca parcurg câteva etape

FNIDupa multi ani de procese si alti câtiva de când s-a emis decizia definitiva a instantei, o parte dintre pagubitii FNI se afla în continuare în dificultate, negasind posibilitatea legala de a putea intra în posesia sumelor de bani ce li se cuvin.
La solicitarea Curierului National, argumentata de interesul crescut al cititorilor nostri, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) ne-a informat care sunt pasii legali de urmat pentru obtinerea despagubirilor, având în vedere ca, desi exista o hotarâre judecatoreasca definitiva de despagubire emisa de instanta, autoritatea nu poate face platile din cauza conturilor blocate de mai bine de doi ani.
„Cei care se regasesc în decizia instantei se pot adresa unui executor judecatoresc pentru a cere executarea AAAS, în urma acestui demers persoana îndreptatita urmând sa obtina prioritate în recuperarea sumelor. Cu documentul primit de la executor, pagubitii pot merge direct la banca”, au declarat pentru Curierul National reprezentantii autoritatii.
Pâna în prezent, au fost despagubite 17.900 persoane cu o valoare totala indexata de 389.140.794 lei. De asemenea, au fost despagubite partial alte 300 de persoane cu o valoare totala indexata de 8.950.948 lei, ramânând de despagubit 6.114 persoane cu valoarea totala din sentinta de 29.395.928 lei, care ar putea fi indexata la momentul platii.
Pe site-ul AAAS, la rubrica despagubiri FNI este prezentata procedura de urmat pentru întocmirea dosarului.
Astfel, în temeiul Legii nr. 113/23.04.2013, Art. II. – (1), „Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fara plata toate drepturile si obligatiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost obligata, ca parte responsabila civilmente, la plata de despagubiri catre investitorii la Fondul National de Investitii”.
„Pe cale de consecinta, toate persoanele care se regasesc în anexele sentintei penale nr. 423/20.03.2007 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II – a Penala în dosarul nr. 24632/3/2006, completata cu decizia penala nr. 164/18.06.2008 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a II-a Penala, respectiv decizia penala nr. 2098/04.06.2009, – I.C.C.J., sunt îndreptatite sa solicite plata contravalorii unitatilor de fond prevazute în titlurile executorii”, a explicat AAAS.

Ce acte va sunt necesare

În functie de calitatea detinuta în unul din titlurile executorii de mai sus, solicitarile de plata ale creditorilor F.N.I. vor fi însotite de urmatoarele documente:

a) în calitate de titular:
– cerere tip conform Anexei 1;
– declaratie notariala (original sau copie legalizata) conform Anexei 2;
– copie BI/CI;
– extras de cont (original) cu stampila bancii emitente;
– carnet depunator F.N.I. în original, cu valoarea calculata la nivelul sumelor efectiv investite, valoare însusita si avizata de un expert contabil.

b) în calitate de împuternicit:
– cerere tip conform Anexei 1, în nume propriu, cu mentiunea „în calitate de împuternicit al …. ” (nume, prenume, adresa din sentinta a titularului);
– procura sau împuternicire notariala (original sau copie legalizata);
– declaratie notariala (original sau copie legalizata) conform Anexei 2, în nume propriu cu mentiunea „în calitate de împuternicit al … ” (nume, prenume, adresa din sentinta a titularului);
– copie BI/CI a titularului;
– copie BI/CI a împuternicitului;
– extras de cont (original) cu stampila bancii emitente;
– carnet depunator F.N.I. în original, cu valoarea calculata la nivelul sumelor efectiv investite, valoare însusita si avizata de un expert contabil.

c) în calitate de succesor:
– cerere tip conform Anexei 1, în nume propriu, cu mentiunea „în calitate de succesor al ….” (nume, prenume, adresa din sentinta a titularului);
– declaratie notariala (original sau copie legalizata) conform Anexei 2, în nume propriu cu mentiunea „în calitate de succesor al …” (nume, prenume, adresa din sentinta a titularului);
– certificat de deces al titularului (copie simpla);
– certificat de mostenitor cu precizarea expresa a numarului de unitati de fond si a valorii acestora în cadrul masei succesorale a bunurilor mobile (original sau copie legalizata);
– copie BI/CI a succesorului;
– extras de cont (original) cu stampila bancii emitente;
– carnet depunator F.N.I. în original, cu valoarea calculata la nivelul sumelor efectiv investite, valoare însusita si avizata de un expert contabil.
În situatia în care în titlurile executorii exista erori materiale cu privire la numele, initiala tatalui sau adresa de domiciliu a titularului, acesta va solicita instantei care a emis titlul executoriu o cerere de îndreptare/completare a erorii/erorilor materiale, conform Anexei 3.
„Formularul completat împreuna cu o copie a actului de identitate al titularului pot fi transmise instantei emitente si prin fax, la numarul 021 3187720.
Dupa primirea Încheierii de Sedinta din Camera de Consiliu a Tribunalului Bucuresti, prin care s-a dispus îndreptarea erorii materiale, titularul va remite A.A.A.S. o copie a acesteia”, a explicat AAAS la cererea Curierului National. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

9 comentarii

 1. stoicaadrian spune:

  Debitorul AAAS nu actioneaza in interesul creditorului ci in toate dosarele de executare silita ne face contestatii la executare solicitind anularea tuturor actelor de procedura , unor pagubiti, in instanta AAAS-ul a cerut INTOACEREA EXECUTARII – cu alre cuvinte pagubitii din Sentinta Civila -13732/2004-TMB trebuie sa restituie banii AAAS-ului. CUM COMENTATI ? Instantele de judecata sunt pline de astfel de dosare . Cit despre pagubitii din Sentinta Penala 423/2004 a TMB -Debitorul AAAS ne face in continuare contestatii la executare si la judecatoria sector 1 ,2,3 si 4 Buc DE CE? NU PREDATI CARNETELE IN ORIGINAL LA A.A.A.S

 2. stoicaadrian spune:

  ALO ALO -PAGUBITIIII F.N.I. UNDE SUNTETI ? MAI AVETI GLAS ? SAU SUNTETI OAMENII AAAS- ,DEZINFORMATORII ???/

 3. liana spune:

  Nimeni nu vrea sa spuna nimic ,referitor la FNI.O parte si-au luat banii,iar restul………Se spune asa ca sa ne abureasca ,cum sa procedam,dar nimic nu e clar.Un avocat sa ne spuna,pe ce cai sa umblam.

 4. gosa Gabriela spune:

  Să nu renunţăm, sunt banii noştrii , dar oare ce putem face?

 5. timofte ionel florin spune:

  Si eu fac parte din pagubitii FNI si nu stiu nimic concret daca este cineva care a primit banii inapoi si cum se procedeaza. va rog detalii daca stiti ceva

 6. enache lucia spune:

  sunt si eu pagubit fni si nu stiu ce sa fac, de unde sa incep, cine ma invata si pe mine,mersi anticipat

 7. ciobanu niculina spune:

  va rog sa-mi spuneti si mie daca e cineva care a depus documente la firma de recuperare din Oradea,,,Eu am depus anul trecut in mai si de atunci nici un raspuns,,,ba chiar nu mai raspunde la telefon,Mai este cineva in situatia asta?

Adaugă părerea ta


 

Distribuie