Legea terenurilor. Terenul nu poate fi vandut in conditii dezavantajoase fata de cele din oferta

 

Ministerul Agriculturii va promova în Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vânzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vânzarii unui teren daca pretul este mai mic decât în oferta de vânzare, pastrarea ADS si înfiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 hectare.

Teren de vanzareMasurile sunt cuprinse într-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificarile pe care ministerul de resort le va propune, mai întâi, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, în Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vânzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vânzarea terenului la un pret mai mic ori în conditii mai avantajoase decât cele aratate în oferta de vânzare atrage anulabilitatea vânzarii.

Ministrul a explicat ca va introduce aceasta clarificare dupa ce presedintele, a carui „logica” nu a înteles-o, a afirmat ca dreptul de preemptiune poate fi vândut la un pret mult mai mic dupa ce este epuizat.

Titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmând sa se refere la terenurile aflate în extravilanul localitatilor, cu un regim aplicabil atât persoanelor fizice, cât si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata într-o agentie de reglementare a pietei funciare, ci îsi va pastra denumirea, va trece în subordinea prim-ministrului si va avea rol de „preemptor si cumparator” pe piata funciara, estimându-se ca, în prima faza, nu va avea un rol de vânzator.

În Ministerul Agriculturii va fi înfiintata o directie speciala de reglementare a pietei funciare, care va asigura relatia doar cu primaria, nu cu vânzatorul, pentru a reduce birocratia, si va aviza vânzarile de terenuri care depasesc 30 de hectare. Vânzarea suprafetelor de pâna la 30 de hectare va fi avizata de structurile teritoriale ale ministerului.

„Cred ca este o clarificare care raspunde solicitarii presedintelui de a nu avea si jucator, si arbitru pe piata funciara în rolul unei singure agentii”, a spus Constantin.

Ministrul a apreciat ca, dupa ce aceste modificari vor fi adoptate de Parlament si proiectul de lege va fi retransmis presedintelui, nu va mai exista absolut niciun motiv ca actul normativ sa nu fie promulgat.

El a precizat din nou ca esenta legii ramâne aceeasi, în sensul ca prin instituirea si extinderea dreptului de preemptiune catre arendasi, vecini si stat este protejat interesul national si cel local.

Marti seara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat agentiei MEDIAFAX ca este surprins de faptul ca presedintele Traian Basescu cere abia acum unele modificari ale Legii de vânzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, desi aceasta a fost prezentata în dezbatere publica din septembrie.

El a apreciat ca legea trebuia promulgata chiar daca avea unele „imperfectiuni” cauzate atât de faptul ca a trebuit sa fie facuta urgent, cât si de unele modificari aduse în Parlament. Ministrul a adaugat însa ca, în pofida acestor mici probleme, actul normativ favoriza cetatenii români, fermierii, comunitatea locala.

Ministrul a precizat ca Guvernul a facut si va face tot ce se poate ca prin aceasta lege sa fie protejat interesul national, dar a aratat ca este imposibil ca pentru cetatenii europeni sa fie aplicata o masura similara cu cea pe care statele acestora o aplica cetatenilor români.

În ceea ce priveste obiectiile referitoare la Administratia Domeniilor Statului (ADS), ministrul Agriculturii a admis ca acestea sunt de luat în calcul si a precizat ca este dispus sa le modifice, chiar daca Ministerul Justitiei nu a avut obiectii de legalitate atunci când a emis un aviz.

El a subliniat si faptul ca presedintele Traian Basescu a fost cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, reprezentând documentul prin care România si-a asumat inclusiv liberalizarea pietei funciare.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona în cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca „prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor români, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…” si „persoanelor juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)”.

„Aceasta reglementare nu este clara, întrucât trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice având nationalitatea româna sau numai persoanelor juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se preciza în cerere, adaugându-se ca aceasta mentiune „este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil”.

Marti, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionând ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane în aceleasi conditii în care românii pot cumpara terenuri în statele UE.

Potrivit presedintelui, instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie în privinta achizitionarii de terenuri agricole în România de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice având nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare în cadrul sistemul legislativ european.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel încât cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie