Judecatorul Cristi Danilet: Nu trebuie sa avem un conflict intre avocati si mediatori. Cred ca fiecare avem un loc pe harta activitatilor judiciare

 

„In sedinta din 12 decembrie 2013, CSM a solutionat o sesizare a unor judecatori din tara, nemultumiti de prevederile legii cu privire la informarea despre avantajele medierii.

Conferinta Suceava 3Nu prea tine de pregatirea si de atributiile noastre a judecatorilor, sa facem noi informarea. Noi ca judecatori, avem obligatia generala sa le spunem partilor despre existenta procedurii medierii, si sa indrumam partile spre mediere, dar informarea cu privire la avantajele medierii presupune mai mult, informarea este intotdeauna cazuala, adica iau si prezint partilor in ce stadiu este conflictul dintre ele, trebuie sa le prezint avantajele solutionarii in acea cauza, deci nu mai este o cauza generala. Informarea priveste cazul concret, iar eu ca judecator nu pot face asta pentru ca in urma cercetarii mele judecatoresti, urmeaza sa stabilesc care este raportul real si apoi sa-i dau conotatie juridica acelui conflict.

CSM a constatat ca acele modificari prin care si avocatii si consilierii juridici si notarii si procurorii si judecatorii fac informarea cu privire la avantajele medierii, nu au trecut pe la avizare, pentru ca daca ar fi trecut le-am fi avizat negativ, nu vrem sa mai incarcam judecatorii cu sarcini suplimentare.

Este treaba mediatorilor sa faca acea informare prealabila. Informarea introdusa in lege cu sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, nu trebuie sa devina o chestiune formala. Pentru ca in acest fel nu castigam nimic, nu facem decat sa crestem maculatura la dosar. Scopul informarii este ca partile sa ramana in mediere, nu sa se intoarca inapoi la instanta cu o hartie. De aceea dezavuez aceasta practica cumva neloiala a unor avocati care fac informari pur si simplu formale.

Eu cred ca avocatii nu au cum sa faca mediere sau informare la mediere, tot asa cum mediatorii nu pot face consultanta juridica, pentru ca tu ca avocat nu ai pregatirea de mediator. Cei mai multi completeaza un formular si gata. Nu este vorba de nici un conflict sau razboi intre mediatori si avocati.

CSM a stabilit ca nu intra in atributiile judecatorilor sau procurorilor sa faca informare, pentru ca judecatorul nu mai poate fi impartial odata ce cunoaste conflictul in amanunt. Nu s-a emis o hotarare, CSM a emis un Punct de Vedere prin care a stabilit ca nu este treaba judecatorului si a procurorului sa faca informare pentru mediere in sensul din Legea medierii.” a spus judecatorul si membru CSM, Cristi Danilet.

Intrebat cum vede discutiile intervinite intre avocati si mediatori, pentru ca exista deja o practica prin care avocatii, autorizati ca si mediatori, elibereaza direct procesul verbal, fara a face invitatia celeilalte parti, judecatorul Cristi Danilet a spus:

„Nu trebuie sa avem un conflict intre avocati si mediatori. Eu cred ca fiecare avem un loc pe harta activitatilor judiciare sau parajudiciare, trebuie sa fim loiali, inteleg ca piata este una concurentiala, dar asta nu inseamna sa incalcam legea, pentru ca fereasca Sfantul de avocatura clandestina facuta de mediatori sau invers. Legea medierii este intr-adevar cu probleme acum, a fost votata intr-o noapte, nu a trecut pe la CSM pe la avizare. A fost desemnat deja un membru din CSM care va merge la dezbaterile parlamentare, doar asteptam sa intre pe lista prioritatilor Parlamentului.”

Discutiile au intervenit in cadrul seminarului „Ziua europeana a medierii”, organizat la Suceava in zilele de 21 si 22 ianuarie 2014.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Aveti dreptate dl.judecator ,nu trebuie sa existe asa zise conflicte,fiecare lege reglementeaza un anumit domeniu de activitate,rolul avocatului si al mediatorului este bine definit,al avocatului foarte bine cunoscut ,al mediatorului trebuie sa fie cunoscut de public.Trebuie ca toti sa aducem la cunosctinta tuturor rolul mediatorului in societate/

  2. Anca Silvia Ratiu spune:

    Daca este asa, de ce nu se abroga acel articol care a bulversat medierea?

  3. Max spune:

    Avocatul e avocat iar mediatorul e mediator. Sunt doua profesii prin definitie distincte. Cand esti mediator nu mai esti avocat, pentru ca trebuie sa fii neutru si sa mediezi adica sa urmaresti interesul comun, in timp ce avocatul actioneaza exclusiv in interesul unei parti IMPOTRIVA partii adverse.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie