Tatiana Ciaglic, presedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, despre medierea in Republica Moldova, intre trecut si viitor
„Medierea in Republica Moldova se afla intr-o etapa de cotitura, deoarece avem o lege din 2007. Medierea nu a fost suficient de promovata. Odata ce a intrat in lucru actualul Consiliu, din octombrie anul trecut si pana acum, am incercat sa vedem cu cine vom lucra si ce trebuie sa facem, ca sa mergem inainte. Sa vedem ce face Corpul de mediatori, cum putem sa-l consolidam, cum putem optimiza legislatia, cum putem stabili parteneriate de colaborare cu alte institutii ale statului si private, in vederea promovarii serviciilor de mediere.
Tema pe care am ales-o este: Medierea in Republica Moldova intre trecut si viitor
Are medierea sorti de izbanda? Are perspective, sau nu? Fiindca e un lucru foarte important sa stii de la inceput ce-ti propui. In Republica Moldova, medierea nu a venit ca o initiativa civica majora, asa cum s-a intamplat in Romania, ea a venit ca o initiativa a statului, iar prin urmare, principalii castigatori ai medierii in Republica Moldova, ar fi justitiabilii, dar si statul, sistemul judecatoresc.
Noi am incercat sa aflam cat costa un proces de judecata atat pentru justitiabil cat si pentru stat, iar medierea vine ca o solutie de a ieftiniza lucrul instantei, de a mentine, nu neaparat de a reduce, ci macar de a mentine numarul de dosare. Odata ce este o intiativa statala, ar fi cazul sa existe si o sustinere din partea statului in vederea promovarii acestor servicii, pentru ca pana la urma, oricum va fi economie, odata ce procesele de judecata vor fi mai putine.
Am vrut sa vedem si perspectiva oamenilor de rand: cati dintre acestia ar apela la mediere, cati ar fi dispusi sa se impace? Am facut o cercetare in acest domeniu, si am ajuns la un procent de 53%, care cel putin ar asculta partea adversa. Puteti crede ca aceste date sunt mari, dar eu consider ca si 10% dintre ei, daca ar apela la mediere ar fi bine. Opinia mea, in urma acestui sondaj este ca exista potential pentru mediere, dar trebuie sa stim foarte bine ce ne propunem si sa mergem cu pasi concreti pe aceasta cale.
Cine sunt mediatorii in R.Moldova?
Consolidarea Corpului de mediatori. Optimizarea cadrului normativ: Medierea nu poate functiona daca are deficiente in aplicarea sa. E un lucru firesc si normal. Avem un nou proiect de lege cu privire la mediere, care va facilita anumite aspecte deficitare in activitatea mediatorilor si a Consiliului de Mediere.
Asigurarea unui nivel de instruire initiala a mediatorilor: Noi avem 344 de mediatori. Nu vorbim despre mediatori sa fie multi, ci vorbim sa fie buni, pentru ca acesti mediatori vor fi ulterior apelati de catre oameni. De aceea am dorit sa stabilim anumite standarde de instruire initiala pentru mediatori, si anume un anumit minim necesar, pe care institutiile de invatamant trebuie sa le ofere audientelor, astfel incat ei sa aiba un minim de abilitati si cunostinte necesare pentru a merge in profesie, pentru a lucra ca mediatori. Noi suntem constienti ca in 80 de ore nu ai cum sa devii, super profesionist in domeniul medierii. Trebuie sa fim sinceri. Medierea se invata o viata, trebuie sa traiesti experiente foarte multe, dar odata ce un om apeleaza la mediator, trebuie sa ai certitudinea ca acesta va oferi servicii de calitate. La momentul acesta avem trei institutii de invatamant acreditate la Consiliu conform standardelor, care presteaza aceste instruiri initiale.
Tabelul mediatorilor
In 2013, am actualizat tabelul mediatorilor. De ce era important? In primul rand pentru ca tabelul nostru nu era conform legii, nu erau trecuti toti mediatorii in tabel, iar unele din datele celor existenti, nu mai erau valabie.
Am facut prima Adunare Nationala a Mediatorilor, la care mediatorii prezenti au putut sa ne aduca la cunostinta problemele cu care se confrunta, sau ce propuneri au. Cea mai mare realizare a noastra a fost contributia la noul priect de lege cu privire la mediere. Spun asta pentru ca mediatorii trebuie sa aiba cuvant si trebuie sa spuna ce opinii si propuneri au privind optimizarea cadrului normativ a institutiei de mediere. Mentinerea dialogului cu mediatorii este foarte importanta pentru noi, de aceea am mai organizat si o masa rotunda la care au participat atat mediatori cat si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, care au putut afla „pe viu” problemele mediatorilor cu privire la statut. La noi, oamenii nu sunt obisnuiti cu promovarea serviciilor, ei sunt autorizati, inca nu au venituri, dar taxe au. Si atunci mi s-a parut ca e foarte bine ca factorii de decizie, sa auda aceste probleme cu care se confrunta mediatorii. Profesia de mediator, este una liberala, iar statul nu se implica in promovarea serviciilor lor. Avem o strategie de a reforma sectorul de justitie, dar ea contine actiuni sporadice, privind promovarea medierii. Nu exista o viziune doar pe aspectul medierii.
Consultarea societatii
Facem ore publice. Nu sunt ore multe, nu sunt prea multi participanti, dar incercam sa aducem la cunostinta omului de rand, bazele medierii. Este o ora publica destinata anumitor aspecte ale medierii. Cu timpul am observat ca oamenii au inceput sa devina interesati si sa puna intrebari din ce in ce mai multe, mai interesante si mai adanci in problema medierii.
Primul buletin informativ despre mediere, a fost lansat in luna decembrie a anului trecut. Nu este o revista stiintifica, este un buletin informativ, care face trimitere la anumite noutati, iar pe site pot fi gasite explicatiile.
Majoritatea actiunilor prezentate au fost realizate cu ajutorul Centrului de promovare a Medierii Promediere.
O alta initiativa pe care o lansam este Laboratorul Medierii. Deocamdata consolidam reteaua de mediatori Pro Mediere, cu care vom colabora la acest proiect. E foarte important ca noi sa cunoastem deficientele si sa gasim solutii la cadrul normativ. Odata ce o institutie se dezvolta din ce in ce mai mult, anumite aspecte devin interpretabile sau confuze.
Unii considera ca medierea functioneaza daca ai cadrul legislativ bun. Opinia mea nu este aceasta. Consider ca pentru ca medierea sa mearga, ai nevoie de mult mai mult. Da, legea este intr-adevar instrumentul de care ai nevoie, dar nu este suficient.
Biblioteca medierii, va fi prima biblioteca specializata destinata tuturor celor interesati si va functiona in felul urmator: pe site vor fi trecute titlurile, iar cine e interesat, ne contacteaza si ii vom da acces la materiale, pentru ca trebuie sa asiguram drepturile de autor.
La noi, mediatorii, inca nu au cultura de a-si promova serviciile de mediere. Este o problema, dar si o provocare, deoarece, noi nu am avut cursuri de instruire continua, dar o sa gandim unul. Una dintre teme ar putea fi abilitatea mediatorului de a-si promova serviciile.” a spus Tatiana Ciaglic, presedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, la Seminarul „Ziua europeana a medierii”, organizat la Suceava, in zilele de 21 si 22 ianuarie 2014.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!