Asociatiile de fermieri: Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 descurajeaza fermele de familie sa mai produca

 

Federatiile din industria agricola sustin ca Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, anuntat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, descurajeaza fermele de familie sa mai produca, spun asociatiile de fermieri.

agriculturaFermele mari si cele industriale din România, care exploateaza suprafete cuprinse între 100 si peste 10.000 de hectare de teren agricol, au încasat în 2008 prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 peste 51% din subventiile europene pe suprafata (4,85 de miliarde de euro), potrivit calculelor Aliantei Ro Pac, din care fac parte mai multe asociatii din agricultura. Aceasta în conditiile în care marile exploatatii reprezinta doar 1% din totalul fermelor românesti (peste 1,1 milioane). În schimb, cele 1,1 milioane de ferme familiale si ferme mijlocii, ce exploateaza între 1 si 100 de hectare, au încasat în aceeasi perioada de la APIA 48,7 % din totalul banilor europeni (4,6 miliarde de euro).

Nemultumiti de PAC

Asociatiile de fermieri se declara nemultumite de faptul ca Ministerul Agriculturii vrea sa sprijine si în perioada 2014-2020 marile exploatatii în detrimentul celor mici. „Programul National de Dezvoltare Rurala pentru urmatoarea perioada de programare 2014 – 2020, anuntat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prevede pentru masura de „Cooperare” o alocare de 3,0139 milioane euro, adica 0,04 la suta din total, iar pentru cea de „Transfer de cunostinte si actiuni de informare”, 6,0277 milioane euro, adica 0,08% din total. Aceste sume sunt cel putin ridicole daca nu chiar batjocoritoare fata de realitatile romanesti unde 3,85 milioane de gospodarii taranesti traiesc la limita supravietuirii si care, conform viziunii noastre, ar trebui îndreptate catre cunoastere si asociere în vederea asigurarii suveranitatii alimentare a Romaniei si a evitarii transformarii acestei categorii sociale într-o categorie asistata, cand tocmai ea este cea capabila sa aduca plus valoare economiei romanesti, sanatatii sociale, sustenabilitatii eco-diversitatii mediului”, se arata într-un comunicat al Aliantei Ro Pac. Potrivit acestora, deja 2,5 milioane de ferme au fost scosi în perioada 2007-2013 de pe lista celor care beneficiaza de subventii pe suprafata.

Consecintele politicii MADR

Oficialii Alientei RO Pac sustin ca cea mai grava consecinta a acestei politici de încurajare a marilor exploatatii în detrimentul fermelor familiale se numara disparitia acestui grup social capabil de a crea stabilitate economica pe termen scurt si mediu, care produce alimente gustoase si sanatoase, care protejeaza mediul înconjurator prin practicile sale si care poate asigura suveranitatea alimentara si agroenergetica a Romaniei. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie