Presedintele CSM: Inalta Curte de Casatie si Justitie va publica un „Ghid de bune practici” pentru magistrati

 

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a anuntat, la Timisoara, ca Înalta Curte de Casatie si Justitie va publica un „Ghid de bune practici”, pentru a se putea reduce diferentele de apreciere ale judecatorilor în dosare asemanatoare ori în aceleasi dosare.

adrian bordeaPresedintele CSM, Adrian Bordea, a declarat, luni, într-o conferinta de presa, care a avut loc la sediul Curtii de Apel Timisoara, ca ICCJ va publica un „Ghid de bune practici” si ca în acest moment se lucreaza la acesta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„ICCJ este pe punctul de a finaliza un ghid pentru anumite fapte, pentru anumite prejudicii. Uneori constati anumite vinovatii si nu le poti dovedi, alteori ai circumstantele care te fac sa iei alte hotarâri decât cea pe care ai luat-o cu câteva zile înainte. Totul depinde numai de aprecierea judecatorului. Dar si independenta judecatorului are riscurile ei. În momentul în care esti prea independent, risti sa iesi dintr-un cadru de normalitate. Tocmai de aceea, independenta trebuie vazuta cu mai multe nuante, iar critica asupra unei hotarâri judecatoresti trebuie nuantata si ea, depinde cine o face si cu ce interese. Daca este fara rea-credinta, atunci trebuie acceptata”, a declarat Bordea.

Presedintele CSM a subliniat, de asemenea, ca se încearca si o eficientizare a instantelor de judecata, urmând sa se decida care sunt instantele ce nu mai pot functiona si care nu.

„Constatam o diferenta mare de efort pe care fiecare judecator îl depune. Este, de exemplu, o judecatorie care are 2.200 de dosare pe judecator anual si altele care au mai putin de 300 de dosare pe an pe judecator. Volumul de munca este diferit, dar salariul este acelasi”, a declarat Bordea.

Potrivit presedintelui CSM, la nivelul întregii tari sunt propuse pentru desfiintare 32 de instante, fiecare cu unul, doi sau trei judecatori.

Presedintele CSM, Adrian Bordea, a participat, luni, la Timisoara, la sedinta de bilant a Curtii de Apel Timisoara. Adina Osan, Liliana Iedu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie