A treia amanare a listei medicamentelor compensate. Pacientii ameninta cu proteste

 

Introducerea tratamentelor de ultima generatie pe lista medicamentelor compensate este amânata pentru a treia oara, pentru o data necunoscuta. Întâi aprilie era termenul dat de fostul ministrul al Sanatatii. Dar dupa ce a demisionat, succesorul lui a spus ca nu poate continua proiectele mostenite, fara sa le analizeze si el mai întâi. Asociatiile de pacienti ameninta cu proteste, daca pâna la 1 aprilie noua lista nu este gata.

medicamente130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inima asteapta de ani buni aprobarea pentru a intra pe noua lista de tratamente compensate si gratuite.

Ministerul Sanatatii nu a mai actualizat de sase ani lista de medicamente compensate si gratuite. Ba nu au fost bani, ba nu a avut cine sa o faca. Esentialul este însa ca bolnavii din România nu au acces la cele mai noi tratamente descoprite în lume.

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu si-a încalcat de doua ori promisiunile. A dat doua termene pentru actualizarea listei: 1 iulie 2013 si 1 ianuarie 2014. Noul ministru, Nicolae Banicioiu, vine cu a treia amânare.

„Noi vorbim de niste initiative ale fostului ministru care au fost afisate în ultima lui saptamâna de mandat pe site-ul ministerului. E adevarat, multe dintre ele au întrunit si o parte dintre comentariile si adaugirile actorilor principali din acest segment, dar cred ca necesita o atentie mult mai speciala. Repet, ne-am grabit 24 de ani si nu am facut lucruri bune.

Boala lunga, moarte sigura, spun suparati pacientii care asteapta de sase ani tratamente mai bune.

„Întâi aprilie, asa cum au spus dânsii, este ultimul termen pe care noi îl acceptam. Daca aceasta lista nu va fi implementata, protestele noastre vor fi radicale. Chiar nu mai putem astepta pentru ca mor copii, mor adulti cu sanse reale de supravietuire”, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Bolnavilor de Cancer.

În momentul în care pe lista cu medicamente compensate si gratuite intra tratamente de ultima generatie, statul are de platit 400 de milioane de lei pentru urmatorii doi ani. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie