Conferinta „Medierea in folosul comunitatii, al justitiei si al mediului de afaceri”. Cum a fost?

 

Conferinta a fost structurata pe trei panele:

conferintaI. ,,medierea în folosul comunitatii,,

II. ,,medierea în folosul justitei,,

III. ,,medierea în folosul mediului de afaceri,,

O mare parte a invitatilor au dat curs invitatiei, însa nu toti dintre cei asteptati în mod special.

Au dat curs invitatiei si s-au aflat alaturi de noi urmatorii membrii ai Consiliului de Mediere : Doamna Gabriela Gyongi Mihut, doamna Anca Elisabeta Ciuca si domnul Dorin Badulescu, Presedintele Cdm.

Daca la primul panel sala a fost aproape plina cu invitati, printre care si avocati si magistrati, pe lânga colegii nostri mediatori, dupa pauza de cafea, ne-am împutinat simtitor.

S-a dezbatut problema informarii privind avantajele medierii si s-a încercat a se lamuri aspecte precum modul în care trebuie interpretat art. 1 din Legea 192/2006 , art. 1^1, 1^2, 1^3 si 1 ^4.

Concluzia a fost ca, potrivit art. 1 ^1 din lege, certificatul de informare poate fi eliberat numai de mediator. Chiar daca legea confera dreptul si altor categorii profrsionale, celor juridice, sa efectueze procedura informarii, membrii acestor profesii nu pot elibera un înscris propriu profesiei de mediator, respectiv certificat de informare.

Mai mult, informarea pe care aceste profesii o pot face, ar fi una cu caracter general, în scopul ca justitiabilii sa apeleze la mediator în vederea parcurgerii unei sedinte de informare efectuata de un profesionist în domeniul reglementat de lege.

S-a comentat despre modul superficial în care se realizeaza informarea de catre membrii profesiilor juridice, despre legislatia defectuoasa si interpretabila excesiv, despre o lipsa acuta de informare reala a oamenilor despe procedura medierii.

În urma acestor discutii, dupa primul panel, a urmat pauza de cafea, iar mare parte dintre avocati si magistrati au parasit conferinta.

Unii au ramas, iar pentru panelul nr. 2, unde era programat sa tina un speach domnul Presedinte al Judecatoriei Rm .Vâlcea, acesta si-a facut aparitia si a preluat microfonul, pentru a ne spune opinia dominei sale cu privire la medierea în România. Nu era nimic nou pentru mine, cunosteam dealtfel pozitia sa din alte dicutii.

Domnul Presedinte al Judecatoriei Rm. Vâlcea si-a început discursul cu fraza : ,,Va rog sa nu va suparati pe mine, dar medierea nu va functiona în România. Oamenii vor dori mereu sa se judece,,. S-a mai referit la faptul ca mediatorii pretind onorarii pentru informarea gratuita si ne-a avertizat cumva ,, sa nu mai facem asa ceva,,.

Citeste mai departe pe tabloumediatori.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie