Noul Cod penal. Noi infractiuni pentru care persoanele juridice pot fi sanctionate

 

Persoanele juridice trebuie sa fie mult mai atente cum isi desfasoara activitatea, au spus specialistii pentru AvocatNet.ro. Mai exact, noul Cod penal, care a intrat in vigoare la 1 februarie, a introdus noi infractiuni pentru care persoanele juridice pot fi sanctionate. In plus, valoarea amenzii pe care o platesc firmele a crescut. De asemenea, noile reglementari penale au introdus o pedeapsa care nu exista anterior.

Noile coduriRadu Chirita, coordonatorul casei de avocatura Chirita si Asociatii, a spus pentru AvocatNet.ro ca, in noul Cod penal (NCP), apar multe infractiuni noi care pot fi comise de persoanele juridice. Una dintre aceste infractini ar fi, de exemplu, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor.

Aceeasi precizare a facut-o si profesorul doctor universitar Mihai Hotca, intr-un articol in care AvocatNet a scris pe larg despre noile infractiuni economice.

Astfel, potrivit articolului 239 din NCP, datornicul este pedepsit, daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori. In aceasta situatie, sanctiunea poate fi inchisoarea, intre 6 luni si 3 ani, sau amenda.

In plus, noile reglementari penale sanctioneaza persoanele juridice daca folosesc bunul in alt scop decat cel pentru care le-a fost incredintat sau daca un credit profita de o persoana vulnerabila, din cauza varstei sau a starii de sanatate.

De asemenea, persoana juridica, cu exceptia statului si a autoritatilor publice, raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele sau, se precizeaza in reglementarile penale care au intrat in vigoare la 1 februarie.

Amenzile pentru persoanele juridice au crescut de cateva sute de ori

In cazul in care incalca legea, principala sanctiune pentru persoanele juridice este amenda, se subliniaza in NCP.

Radu Chirita a subliniat ca, prin NCP, amenda se determina dupa sistemul zilelor amenda, in stabilirea cuantumului unei zile amenda fiind importanta situatia financiara si economica a persoanei juridice.

„Concomitent, creste mult maximul general al pedepsei amenzii, care ajunge la 3 milioane de lei”, a adaugat Radu Chirita.

Astfel, conform NCP, cuantumul amenzii se stabileste prin sistemul zilelor-amenda, suma pentru o zi fiind inmultita cu numarul de zile. Mai exact, suma pentru o zi de amenda este cuprinsa intre 100 si 5.000 lei, iar numarul zilelor-amenda este cuprins intre 30 de zile si 600 de zile. In aceste conditii, amenzile pentru persoanele juridice variaza de la 3.000 de lei pana la 3 milioane de lei.

Anterior, in Codul penal, persoanele juridice puteau fi amendate doar cu sume intre 100 si 2.500 de lei.

„Instanta stabileste numarul zilelor-amenda tinand cont de criteriile generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se determina tinand seama de cifra de afaceri, in cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial in cazul altor persoane juridice, precum si de celelalte obligatii ale persoanei juridice”, se precizeaza in NCP.

De asemenea, potrivit NCP, limitele speciale ale zilelor-amenda sunt cuprinse intre:

  • 60 si 180 de zile-amenda, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita numai pedeapsa amenzii;
  • 120 si 240 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 5 ani, unica sau alternativ cu pedeapsa amenzii;
  • 180 si 300 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 10 ani;
  • 240 si 420 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 20 de ani;
  • 360 si 510 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani sau detentiunea pe viata.

Mai mult, conform NCP, cand prin infractiunea savarsita persoana juridica a urmarit sa obtina un folos patrimonial, limitele speciale ale zilelor-amenda pot fi majorate cu o treime, fara a se depasi maximul general al amenzii. In plus, la stabilirea amenzii se va tine seama de valoarea folosului patrimonial obtinut sau urmarit, se scrie in noile reglementari penale.

De asemenea, avocatul Chirita a mentionat ca, de exemplu, pe Codurile noi, o persoana juridica care comite o infractiune de evaziune fiscala risca ca, pe langa obligatia civila de a plati taxele si impozitele de la care s-a sustras, sa fie condamnata la 1,5 milioane de lei amenda, plus eventual punerea sa sub supraveghere speciala pentru 2 ani, sanctiuni mult mai dure decat pana acum.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie