Programul Rabla 2014: Inscrierile se vor putea face la orice dealer si la orice colector, in orice judet

 

Cei care doresc sa se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validati si îsi vor putea casa vechea masina la orice colector autorizat, numai pentru radierea masinii trebuind sa mearga la Politie în judetul unde vehiculul este înmatriculat.

rablaSolicitantii îsi vor alege din lista dealerilor validati unul la care se vor înscrie, dupa care pot merge la oricare dintre colectorii autorizati sa îsi caseze masina, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), care gestioneaza programul Rabla.

AFM urmeaza sa deschida sesiunile de depunere de dosare pentru validarea dealerilor si colectorilor pentru desfasurarea programului în acest an.

Programul Rabla 2014 va fi lansat dupa 1 aprilie.

Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judete, în functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci în functie de cerere, tichetele electronice urmând sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto validati, pe masura ce se înscriu solicitantii, a declarat, joi, ministrul Mediului Attila Korodi.

Anul trecut, tichetele Rabla au fost distribuite colectorilor în functie de numarul autovehiculelor uzate din fiecare judet, criteriu dupa care urmau sa fie distribuite si dealerilor auto anul acesta, conform proiectului Ghidului de finantare pentru Rabla pus în dezbatere publica în 5 martie.

În urma dezbaterii publice, s-a hotarât ca toate tichetele sa fie la dispozitia oricarui dealer, în functie de cerere.

Totodata, spre deosebire de anul trecut, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.

Anul acesta, cei care vor dori sa îsi casesze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesati sa cumpere si se vor înscrie, urmând ca apoi sa mearga la un colector pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a încheia contractul de vânzare – cumparare.

Pentru radierea autovehiculului, solicitantii vor trebui sa mearga la Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor din judetul unde au masina înmatriculata, conform normelor în vigoare.

Cei care vor sa îsi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Astfel, atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi.

Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obtinute si vândute de cei care au de casat o masina, dar nu vor sa cumpere o masina noua. În schimb, cei aflati în aceasta situatie trebuie sa se înteleaga din start cu cineva care vrea sa cumpere o masina noua, caruia sa îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.

Ministrul a apreciat ca „specula” cu tichetele Rabla va disparea prin noul mod de desfasurare a programului si si-a exprimat convingerea ca cei interesati vor avea acces la program.

Administratia Fondului pentru Mediu va aloca un numar de 20.000 de tichete, atât pentru persoane fizice, cât si pentru persoane juridice.

Dupa înscrierea la dealer, solicitantul va avea la dispozitie 30 de zile pentru casarea si radierea masinii vechi si pentru achizitia celei noi. Daca nu sunt respectate conditiile desfasurarii programului, tichetul electronic se întoarce în baza nationala si poate fi extras de un alt comerciant.

Ministerul Mediului intentioneaza lansarea programului Rabla 2014 dupa data de 1 aprilie, a mai spus ministrul.

Pâna atunci, au fost dispuse controale la colectorii înscrisi în program, care vor fi efectuate, începând de luni, de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu si inspectorii Garzii Nationale de Mediu.

„Dorim ca toate vehiculele scoase din uz sa mearga pe palierul reciclare si sa nu dispara din evidenta VSU (vehicule scoase din uz, n.r.)”, a spus Attila Korodi, legat de aceste controale.

Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice si 3.000 pentru firme si institutii publice. Dintre acestea, au fost valorificate 13.385 prin cumpararea de masini noi.

Anterior, între 2010 si 2012, pentru casare se obtinea un tichet de 3.800 de lei, iar la achizitionarea autoturismului nou puteau fi folosite pâna la trei tichete.

În 2010, au fost casate 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice.

În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi.

În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate si achizitionate 15.149 de masini noi, dintre care 4.740 de origine autohtona. Pentru achizitionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate. Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie