Platforma nationala pentru reducerea riscurilor in cazul dezastrelor elaborata de MAI se afla in procedura de avizare

 

Proiectul privind crearea Platformei nationale pentru reducerea riscurilor la dezastre, elaborat de MAI, se afla în procedura de avizare, obiectivul principal al acestuia fiind de reducere a consecintelor dezastrelor în ceea ce priveste pierderile de vieti omenesti.

ministerul afacerilor internePotrivit articolului 2 al proiectului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unul dintre obiectivele strategice ale Platformei consta în integrarea reducerii riscurilor la dezastre în planurile si politicile de dezvoltare durabila. De asemenea, se doreste dezvoltarea si întarirea institutiilor cu atributii, dar si a mecanismelor stabilite în acest sens si a capacitatilor de interventie.

În nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca este vizata în mod direct protectia comunitatilor aflate în zone predispuse producerii de dezastre, cât si populatia din zone adiacente acestora, care poate fi afectata în situatia producerii unui dezastru.

„În ultimii ani se constata cresterea frecventei manifestarii factorilor de risc care ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul înconjurator si valorile patrimoniului national, precum si aparitia unor noi factori de risc, generati îndeosebi de schimbarile climatice radicale si diversificarea activitatilor economice care utilizeaza, produc si comercializeaza substante/materiale periculoase. Securitatea nationala poate fi pusa în pericol din cauza unor fenomene grave de natura geofizica, meteo-climatica ori asociate sau a unor activitati umane periculoase. (…) Se impune o abordare integrata a prevenirii tuturor situatiilor de urgenta, pornind de la conceptul de baza conform caruia prevenirea este de 8 ori mai eficienta decât reactia”, se mai arata în nota de fundamentare.

Initiatorii proiectului sustin ca acesta nu are impact asupra bugetului de stat. Astfel, fondurile necesare pentru activitatile de secretariat în cadrul Platformei nationale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele Secretariatului General al Guvernului si al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. În plus, finantarea cheltuielilor materiale si de servicii si a cheltuielilor de capital ale Platformei nationale se asigura de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor, precum si din alte surse constituite potrivit legii.

„Finantarea temelor de cercetare stiintifica, activitatilor de educare, de pregatire si a celorlalte activitati se asigura din bugetul fiecarui minister sau institutie publica centrala care asigura managementul tipului de risc specific ce face obiectul actiunii respective, din bugetele institutiilor si organizatiilor care asigura functii de sprijin, precum si din alte surse constituite potrivit legii”, se mai precizeaza în nota de fundamentare. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie