Medierea, procesul din afara salilor de judecata

 

În viata noastra apar uneori atâtea probleme si dezacorduri, încât lucurile par scapate de sub control. Aceste conflicte pot avea loc cu privire la lucruri extrem de importante penru noi, si chiar cu persoane apropiate.

medierePartenerii au probleme privind încetarea unei relatii, pot fi probleme cu privire la culegere unei mosteniri, conflicte între fostii soti cu privire la programul de relatii personale cu minorii, conflicte cu vecinii, în afaceri, cu angajatorul, conflicte penale etc. Uneori ezitam sa ne rezolvam conflictele, iar tensiunea escaladeaza. Ezitam sa vorbim despre nevoile noastre, pentru a ne proteja relatiile.

Conflictul este un lucru negativ, perceptia generala este aceasta, când vine vorba despre conflict. Mecanismele traditionale de rezolvare a conflictelor însa, care presupun câstig-pierdere, sunt riscante pentru relatiile dintre oameni.

Medierea reprezinta un proces de luare a deciziilor în comun si ofera un mod diferit de rezolvare a conflictelor. Conflictul, în procesul de mediere, poate fi perceput mai degraba ca o oportunitate decât ca o problema. Modul în care opereaza procesul de mediere conduce la un rezultat de tip win-win.Astfel, risurile si mizele emotionale ale procesului de solutionare a disputei devin mai usor de gestionat.

Rolul mediatorului este de a ajuta participantii în identificarea si clarificarea problemelor comune, a nevoilor comune, intereselor individuale si a nevoilor individuale.

Mediatorul ghideaza partile catre solutiile cele mai viabile, pe termen lung. Procesul de mediere ofera ceea ce instantele judecatoresti nu pot oferi: sa înteleaga sensul conflictului din viata partilor angrenate în conflict. Medierea ofera, de asemenea, solutii pragmatice pentru nevoile partilor. Dupa ce se ajunge la întelegere, medierea permite partilor sa mearga mai departe, eliberate de povara conflictului, si, în plus, detinând instrumentele necesare pentru solutionarea unor probleme viitoare.

Medierea este mai putin costisitoare decât un litigiu. În procesul de mediere partile sunt ghidate sa îsi concentreze atentia pe problemele cele mai importante pentru ele.

Citeste articolul integral pe ramnic.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie