Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei: Orice persoana are dreptul la opinie, indiferent ca este vorba de presedinte sau de altcineva

 

Presedintele Curtii Constitutionale a României, Augustin Zegrean, a declarat marti la Digi 24 ca orice persoana are dreptul la opinie, indiferent ca este vorba de presedinte sau de altcineva.

Augustin Zegrean 1„Din câte stiu eu, în România nu mai închizi pe nimeni. Nu mai închizi demult, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate. Deci, dreptul la opinie, dreptul la cuvânt nu poti sa-l iei nimanui, ca-i presedinte, ca-i vladica, ca-i opinca, dreptul la opinie îl are fiecare”, a afirmat seful CCR, referitor la conditiile în care o opinie exprimata de presedinte ar putea avea efecte juridice.
Întrebat daca este vreo problema daca presedintele poarta un tricou pe care scrie ‘votati un partid’, Zegrean a sustinut : „Daca eu as purta un tricou, ce ati zice? Ar fi vreo problema daca as purta un tricou? Si eu port tricouri, am multe tricouri. Dar când poarta anumite persoane tricouri cu însemnele acelea de firma, nu? E vreo problema?”.

El a explicat ca textul din Constitutie prevede ca în momentul în care esti numit presedinte trebuie sa îti dai demisia din partid.

„Lucru care s-a si întâmplat. Sigur, presedintele a fost membru al PDL, dupa cum bine stiti, el a fost chiar presedintele acestui partid. Lucrurile au evoluat. (…) Consecintele sunt ca daca la momentul (…) când devine presedinte este membru de partid trebuie sa demisioneze din partid si sa nu faca parte dintr-un partid politic pe întreaga durata a exercitarii mandatului”, a precizat Zegrean.

Despre posibilitatea exprimarii unor opinii politice în exercitarea mandatului prezidential, Zegrean a mentionat ca exista o decizie a CCR mai veche în sensul acesta.

„Cred ca din 2007 când a spus cam ce ar putea însemna aceasta si ce ar putea sa faca si ce poate sa nu faca presedintele sau ce trebuie sa nu faca presedintele în exercitarea mandatului”, a aratat presedintele Curtii.

El a exclus o eventuala presiune asupra Curtii la faptul ca este chemata sa se pronunte referitor la declaratii facute în campania electorala de catre competitori.

„Presiune facuta asupra noastra nu mai poate sa exercite nimeni. Am trecut prin prea multe ca sa ne impresioneze ceva”, a adaugat seful CCR.

În ceea ce priveste exprimarea optiunii sale în legatura cu alegerile europarlamentare, presedintele Curtii a spus înca nu si-a format o opinie.

„Da, cred ca v-as spune, dar nu ma întrebati astazi pentru ca nu mi-am format o opinie”, a mai subliniat el.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie