Numarul litigiilor comerciale a scazut in 2013 pe fondul crizei financiare

 

Numarul litigiilor comerciale a scazut in 2013 comparativ cu anii precedenti la nivelul Tribunalului Maramures, in special sub aspectul actiunilor in pretentie. Avocatul maramuresean Florin Andreicut, specialist in cauze comerciale, opineaza ca era de asteptat sa se intample acest lucru din moment ce s-a facut o triere naturala a firmelor pe fondul crizei financiare.

medierea conflictelor de muncaLaura Cristina Lihet, presedintele Tribunalului Maramures a declarat in exclusivitate pentru Avocatura.com ca anul trecut s-a inregistrat o diminuare a dosarelor privind litigiile comerciale.Presedintele instantei maramuresene a accentuat faptul ca au scazut simtitor litigiile clasice avand ca obiect actiuni in pretentie intre societatile comerciale intemeiate in baza Legii nr. 30/1990.

In schimb, a subliniat judecatorul Laura Cristina Lihet, s-a mentinut la un nivel ridicat numarul cererilor in materie de insolventa. Cat priveste cererille de radiere si dizolvare a societatilor comerciale, aceste solicitari in instanta s-au mentinut in 2013 la un nivel aproximativ egal cu cele din anul 2012.

Avocatul Florin Andreicut, membru al Baroului Maramures si un specialist in cauze comerciale a comentat aceasta stare de fapt drept o normalitate avand in vedere situatia economica a Romaniei. Potrivit avocatului maramuresean, era de asteptat ca numarul actiunilor in pretentie, intre societati comerciale, sa scada din moment ce firmele sunt mult mai atente la ce colaboratori isi aleg pe piata.

„Sa stiti ca societatile comerciale s-au triat si au ramas pe piata doar firmele serioase. La aceasta selectie a contribuit si criza financiara care a eliminat firmele neserioase din circuitul comercial. Si am observant inca un aspect: firmele care au ramas pe piata sunt extrem de atente cu cine colaboreaza. Se verifica si de doua, trei ori inainte de a parafa un contract de colaborare daca firma partenera are potenta financiara si daca are garantii suficiente”, a punctat avocatul Florin Andreicut.

Pe de alta parte, presedintele Tribunalului Maramures a aratat ca cele mai intalnite cauze in materia contenciosului administrativ si fiscal au fost cele privitoare la taxele de poluare (si anume cererile avand ca obiect inmatricularea fara taxa de poluare) si contencioasele fiscale clasice cum ar fi anularea deciziilor de impunere in materie de taxe, contestatii si impozite.

„In anul 2013, principalele obiecte ale dosarelor in care a fost inregistrata o crestere semnificativa a volumului de activitate la Tribunalul au fost plangerile formulate impotriva proceselor verbale de contraventie la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si pretentiile sub 2.000 de lei, toate soltuionate in calea de atac a recursului”, a conchis judecatorul Laura Cristina Lihet. Cristian Donca, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie