EY Romania despre necesitatea gestionarii riscurilor privind preturile de transfer

 

În cadrul seminarului Preturi de transfer organizat de EY România, pe data de 14 mai 2014, la Bucuresti, specialisti români de top din domeniul consultantei fiscale au oferit o perspectiva detaliata asupra mediului preturilor de transfer din România, cu precadere pe reglementarile în domeniul preturilor de transfer si cerintele de documentare în România, acorduri de pret în avans (‘APA’), controale fiscale în domeniul preturilor de transfer si litigii privind preturile de transfer.

ey (ernst&young)Adrian Rus, Director Executiv si Coordonatorul diviziei de Preturi de transfer din cadrul EY România, a subliniat faptul ca: “În ultima perioada, se poate observa în România o crestere a incidentei litigiilor în domeniul preturilor de transfer, autoritatile fiscale punând destul de des sub semnul întrebarii politicile privind preturile de transfer aplicate în cazul tranzactiilor cu societati. Ajustarile preturilor de transfer impuse de autoritati au avut în cele mai multe cazuri efecte importante asupra pozitiilor fiscale ale entitatilor române vizate, iar contestatiile contribuabililor au fost respinse în numeroase cazuri, recurgându-se chiar la solutionare din partea instantei. În acest context, având în vedere numarul în crestere al controalelor fiscale, reducerea disputelor va fi mai dificila, iar numarul litigiilor privind preturile de transfer va creste semnificativ. De aceea este esential ca multinationalele sa ia în considerare o abordare mai pro-activa pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin încheierea de acorduri de pret în avans pentru tranzactiile ce ar putea genera dispute”.

Emanuel Bancila, Director Executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, subliniaza importanta luarii unei decizii de catre contribuabil cu privire la procedura de urmat pentru contestarea unei decizii de ajustare în legatura cu impozitarea profiturilor unei întreprinderi din România care sunt incluse în profiturile unei întreprinderi asociate situate într-un alt stat membru UE. Astfel, contribuabilul are posibilitatea de a alege între procedura arbitrala reglementata de Conventia nr. 90/436/CEE, care este o procedura desfasurata între autoritatile competente ale celor doua state membre, dar cu audierea contribuabilului, si procedura administrativa si judiciara nationala. Contribuabilii trebuie sa cunoasca faptul ca parcurgerea procedurii judiciare nationale are un efect negativ asupra posibilitatii de a apela la procedura arbitrajului, întrucât o hotarâre într-un prim grad de jurisdictie pronuntata de instanta nationala împiedica desfasurarea procedurii arbitrale. Pe de alta parte, parcurgerea procedurii administrative care se desfasoara la nivelul administratiei fiscale nationale nu are niciun efect negativ asupra folosirii procedurii arbitrale, atâta timp cât nu se urmeaza si caile judiciare de atac. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie