Suma prejudiciilor din dosarele trimise in judecata in 2013 de patru ori mai mare decat cea din 2012

 

Peste 8 miliarde de lei si 135 de milioane de euro au disparut anul trecut din banii publici sau privati. Este valoarea totala a prejudiciului din infractiunile descoperite de procurori în 2013. O suma de patru ori mai mare decât cea din 2012. Daca ar fi recuperata în totalitate, suma ar acoperi bugetul Educatiei sau al Sanatatii pe un an întreg sau pe cel al Parchetelor pentru urmatorii 11 ani.

Bani irigatiiBilantul Ministerului Public arata ca anul trecut au fost trimise în judecata putin peste 47.000 de dosare penale, în care sunt implicate peste 65.000 de persoane fizice si 187 de persoane juridice. Aproximativ o treime dintre dosare sunt cu prejudiciu, care s-a ridicat la peste 8 miliarde de lei, o crestere de mai bine de 200 la suta fata de 2012.

Numai în anchetele de coruptie, prejudiciul s-a ridicat la aproximativ un miliard de lei.

Cele mai multe fapte sunt cele de furt, peste 70 la suta din infractiunile contra patrimoniului. Practic, în România au fost trimisi în judecata în fiecare zi a anului trecut câte 46 de inculpati numai pentru astfel de acuzatii.

Anul trecut, achetatorii au reusit sa puna sechestru doar o patrime din pagube, adica aproape doua miliarde de lei. În 2012, însa, valoare sechestrului pus de procuori in anchetele penale era egala cu valoarea prejudiciului. Aproape jumatate din prejudiciului calculat anul trecut provine din infractiuni de coruptie.

Daca toti banii ar fi recuperati, atunci procurorii si-ar acoperi bugetul pe urmatorii 11 ani. Aceeasi suma ar asigura cheltuielile pentru ministerul Educatiei sau cel al Sanatatii, calculate la nivelul anului 2013.

Numai ca, din datele anchetatorilor reiese ca doar putin peste o patrime din aceste sume revin în buget sau partilor vatamate. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie