Raport INS: Populatia Romaniei a scazut sub 20 de milioane de locuitori

 

Populatia rezidenta a României a scazut, anul trecut, pentru prima data dupa 1989, sub 20 de milioane de locuitori, a anuntat, joi, presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei.

oameniPremiera s-a înregistrat în 2013 si în cazul noilor nascuti, fiind consemnat un numar mai mic de 180.000.

„INS are obligatia de a furniza datele privind populatia rezidenta pâna la sfârsitul lunii august, dar am finalizat acest proces în proportie de 99%. Astfel, am constatat ca 2013 este primul an dupa Revolutie cu o populatie rezidenta mai mica de 20 de milioane de locuitori. Din pacate, dau o asemenea veste. De asemenea, 2013 este primul an în care avem numarul de nou nascuti la nivelul populatiei rezidente mai mic de 180.000”, a precizat presedintele INS.

În context, el a atras atentia asupra faptului ca aceasta tendinta de scadere a natalitatii s-a manifestat din 1990 încoace, printre principalele cauze numarându-se emigratia, în conditiile în care cei care pleaca din tara au, preponderent, vârsta cuprinsa între 25 si 45 de ani, cresterea vârstei la care tinerii decid sa aiba copii, dar si faptul ca, în prezent, majoritatea cuplurilor se limiteaza la un copil.

Revenind la datele privind populatia în 2013, Tudorel Andrei a adaugat ca anul trecut s-a inversat si raportul între emigratie si imigratie. Daca în perioada de tranzitie emigratia a fost responsabila în proportie de 70% pentru diminuarea populatiei rezidente, în 2013 fenomenul natural a contribuit cu 95% la acest lucru.(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie