Asociatia pentru Protectia Consumatorilor acuza producatorii uleiului „Bunica” de practici comerciale incorecte

 

Conducerea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor îi acuza pe producatorii „Untdelemnului de la Bunica pentru Prajit” de practici comerciale incorecte si cer retragerea de pe rafturile magazinelor a acestuia. APC considera ca îndemnul de a folosi uleiul la prajiri repetate ne pune în pericol sanatatea si încalca legea.

untdelemn de la bunicaCostel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC), a solicitat Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sa retraga de la comercializare „Untdelemnul de la Bunica pentru Prajit”. „Pe eticheta acestui ulei, fabricat de Expur SA, scrie ca «amestecul unic de uleiuri de floarea-soarelui confera untdelemnului rezistenta la prajit pâna la 6-8 utilizari repetate». Expertii APC România considera ca aceasta mentiune influenteaza comportamentul de consum al majoritatii consumatorilor, constituind totodata o amenintare la adresa sanatatii celor care tin cont de aceasta recomandare. Utilizarea repetata a uleiului de floarea-soarelui pentru pregatirea alimentelor prin prajire genereaza substante toxice si cancerigene, precum acroleina, acrilamida etc. Astfel, va solicitam sa luati masurile administrative necesare pentru retragerea acestui produs de pe piata”, se arata în sesizarea APC catre institutiile statului.

Raspunsul producatorului: „Am facut un studiu în departamentul nostru” O adresa privind afirmatiile de pe eticheta fara referire la studii stiintifice a fost trimisa de APC si producatorului Expur. „În fapt, singurul de la care am primit un raspuns pâna acum este Expur SA, în care ne spune ca în departamentul de cercetare s-a facut un studiu în 2012 pe care îl va publica saptamâna viitoare pe site. Dar, pentru noi, acesta nu este elocvent pentru ca asemenea studii trebuie facute de terti, nu de producatori.Dar eu ma întreb: aceasta utilizare repetata pentru ce produs este valabila ca, daca prajesc peste sau carne, nu pot sa folosesc uleiul ala de opt ori, Doamne fereste! Uleiul ala se arde, ramân resturi acolo. Si acum referitor la filtrare: ce filtru folosesc, ca aici e un întreg proces tehnologic? Noi o sa facem o sesizare si la ANPC, pentru ca o consideram practica comerciala înselatoare”, ne-a declarat Costel Stanciu, presedintele APC. Claudia Marcu, ziarulring.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie