Codul rutier ar putea fi din nou schimbat. Modificarea prevede introducerea iluminatului continuu pe timp de noapte a lucrarilor care se executa pe drumurile publice

 

Un proiect de modificare a Codului Rutier propus initial în 2013 a reluat procesul legislativ la Camera Deputatilor, care este si for decizional. Proiectul de modificare prevede introducerea iluminatului continuu pe timp de noapte a lucrarilor care se executa pe drumurile publice.

drum restrictionat lucrari infrastructuraPeste 2000 de oarneni mor anual în accidente de circulatie in România, aceasta fiind una din cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeana. Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii anul acesta (în 2013 n.r.), plaseaza România printre tarile europene cu o rata relativ mare a deceselor în urma unor accidente produse pe drumurile publice – 11,1 la suta de mii de locuitori, aceeasi cu a Lituaniei, dar mai mare decât cele înregistrate de Bulgaria (10,4) si Ungaria (9,1).

Comparatia cu statele occidentale poate fi considerata descurajanta în conditiile în care Franta, de pilda, avea o rata a deceselor de 6,4, Germania si Danemarca – 4,7, Marea Britanie 3,7, iar Suedia 3.

Starea tehnica deficitara a drumurilor, calitatea slaba a materialelor utilizate la efectuarea de reparatii curente, precum si semnalizarea precara a lucrarilor de reparatii reprezinta, ca si altele, tot atâtea cauze favorizante în producerea accidentelor de circulatie.

„Consideram ca siguranta participantilor la trafic trebuie sa primeze în lipsa acuta de infrastructuri moderne, impunându-se iluminarea continua pe timp de noapte a lucrarilor care se executa pe drumurile publice. Fata de cele prezentate, am elaborat propunerea legislativa, anexata, pe care o supunem spre adoptare, în procedura de urgenta, Parlamentului”, se arata în expunerea de motive atasata proiectului de modificare.

Initiativa de modificare a Codului Rutier a primit deja avizul Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si a fost trimisa pentru raport la: Comisia pentru industrii si servicii, Comisia juridica, de disciplina si imunitati si Comisia pentru transporturi si infrastructura. Valentin Vioreanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie