Eurostat: Romanii si bulgarii au avut in 2013 cea mai mica putere de cumparare

 

Bulgaria si Romania au avut, in 2013, cel mai mic PIB pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) din Uniunea Europeana, la aproximativ jumatate fata de media inregistrata in restul statelor membre, potrivit datelor preliminare publicate, miercuri, de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

EurostatValoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) in Romania s-a situat la 54% din media Uniunii Europene, in usoara crestere fata de 50% in 2012. Romania ocupa in continuare penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat in PPS a fost la 47% din media UE, similar cu nivelul inregistrat 2012.

Anul trecut, cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a fost de peste doua ori si jumatate mai mare (264%) fata de media din UE. Urmeaza Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Belgia, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Olanda si Irlanda, unde PIB/locuitor exprimat in PPS a depasit media din UE.

Italia, Cipru, Spania Malta se situeaza usor sub media din UE.

La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), Bulgaria si Romania au fost, si in 2013, sub media din Uniunea Europeana.

Bulgaria ocupa ultimul loc in UE la nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), acesta fiind de 49% din media UE, urmata de Romania, cu 55%, iar cel mai ridicat nivel al acestui indicator este in Luxemburg – 138%. business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie