Comisiile parlamentare au votat initiativa legislativa potrivit careia detinatorii de cartele prepay pot comunica operatorului de telefonie datele personale pana la 1 ianuarie 2016

 

Utilizarea cartelelor telefonice preplatite (prepay) va fi posibila, începând cu 1 ianuarie 2016, doar daca detinatorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare.

cartele telefonInitiativa legislativa votata de Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor urmeaza sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Detinatorii de cartele prepay au la dispozitie un an, pâna la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale. În caz contrar, numarul va fi anulat.

Initiativa legislativa reglementeaza si modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei retele wi-fi. Acesul va fi permis în baza comunicarii numarului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Presedintele Comisiei IT din Camera, deputatul Daniel Oajdea, a declarat ca initiativa legislativa a fost adopata de comisii într-o forma „corecta si benefica” pentru toata lumea

„Proiectul de lege prevede retinerea datelor de identificare ale persoanei, nu si retinerea datelor de trafic, atât pentru prepay, cât si pentru wi-fi”, a spus Oajdea.

El a explicat modul în care legea va reglementa acest domeniu.

„Orice om care va detine o cartela preplatita are la dispozi?ie, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele. Daca nu, numarul va fi anulat. Legea intra în vigoare, daca textul va fi adoptat asa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în retea wi-fi, se identifica doar persoana. E procedura cunoscuta care se aplica si în Germania: îti dai numarul de telefon mobil si primesti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.

El a aratat ca deputatii nu au fost de acord cu retinerea datelor de trafic, masura care vine în contradictie si cu decizia CEDO, desi SRI a solicitat si acest lucru.

„Date de trafic înseamna, la internet, orice pagina accesata. Nu s-a aprobat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului”, a spus Oajdea.

Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotriva” si o abtinere.

Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei si va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil în sesiunea extraordinara de saptamâna viitoare.

Camera Deputatilor este for decizional. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie