Firmele din energie amendate cu 7 milioane de lei in 2013

 

Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei a aplicat anul trecut amenzi în valoare de sapte milioane de lei firmelor din domeniu care nu au respectat reglementarile, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

ANRE‘Anul trecut am avut 1.300 de controale. Din neregulile sesizate în reclamatii, 80-90% se adeveresc. Amenzile au fost foarte mari. Anul trecut a dat 7 milioane de lei’, a spus Havrilet.

Potrivit acestuia, în cazul Enel sunt cele mai multe reclamatii, iar ANRE a aplicat anul trecut 386 de amenzi celor de la Enel.

‘De acum încolo, pentru o mai buna transparenta, vrem sa punem pe site-ul Autoritatii toate aceste controale’, a mai spus seful ANRE.

Autoritatea a anuntat, în urma cu doua saptamâni, ca, în perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, la pretul reglementat anterior stabilit de ANRE, pret care includea deja componenta de achizitie de certificate verzi, furnizorii de energie electrica au facturat certificatele verzi în continuare, evidentiind, apoi, si separat, în factura, valoarea acestora.

‘În urma actiunilor de control, pe care le desfasoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronata a unor prevederi privind aplicarea preturilor si tarifelor, si, în baza competentelor sale de reglementare si calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat masura regularizarii, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementata a energiei electrice pentru perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, prin micsorarea pretului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, facând, astfel, posibila recuperarea sumelor facturate suplimentar’, se arata într-un comunicat al ANRE.

Întrebat daca populatia si-a recuperat prejudiciul în urma dublei facturari a certificatelor verzi în 2012-2013, Havrilet a spus, tot miercuri: ‘Din calculele noastre, facturarea eronata facuta de furnizori privind certificatele verzi la ora actuala este recuperata în proportie de 75-80%, iar restul se va recupera pâna la sfârsitul acestui an’. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie