Tarile BRICS vor lansa doua noi institutii alternative la Banca Mondiala si FMI

 

Cele mai mari economii emergente ale lumii – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, asa-numitele tari BRICS – zguduie din temelii ordinea financiara globala stabilita de puterile occidentale prin lansarea a doua noi institutii alternative la Banca Mondiala si la Fondul Monetar International (FMI) pentru finantarea economiilor emergente. Ceausescu intentiona sa creeze o banca mondiala cu sediul la Bucuresti, în Casa Poporului, pentru a finanta ieftin economiile emergente, în special pe cele din Africa si din Orientul Mijlociu.

Bani euro stivaCeausescu lansa aceasta idee în 1989 dupa ce România si-a platit toate datoriile catre FMI si a interzis prin lege îndatorarea externa a tarii. Planurile BRICS sunt mult mai ambitioase. Cele cinci economii însumeaza aproape jumatate din populatia lumii si o cincime din avutia planetei.

Rebeliunea tarilor BRICS prin crearea unei banci pentru dezvoltare si a unui fond de rezerve valutare împotriva pilonilor financiari occidentali reprezinta mai mult decât un gest politic, scrie Bloomberg. Ea este o amenintare si un instrument de negociere. Spre exemplu, Ucraina, care încearca din rasputeri sa iasa din sfera de influenta ruseasca, are în prezent a patra cea mai mare datorie la FMI. Rusia, care este membra a FMI, pare ca finanteaza o rebeliune contra Kievului. În aceste conditii, finantarea guvernului de la Kiev de catre FMI nu poate fi pe lista de prioritati a liderului rus Vladimir Putin. Rusia, India, Brazilia si Africa de Sud încearca sa obtina mai multa influenta în sistemul economic si financiar global si vor contribui cu mai multe fonduri pentru capitalizarea proaspetei banci mondiale a BRICS, care va oferi mijloace financiare pentru proiecte de infrastructura pe teritoriul tarilor participante decât o fac pentru vechea Banca Mondiala.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie