Liberalizarea preturilor la gaze pentru consumatorii casnici se va decala cu cinci ani

 

Autoritatile de la Bucuresti vor negocia cu Bruxelles-ul un nou calendar de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii casnici, care presupune decalarea cu cinci ani a cresterii preturilor la gaze. În plus, scumpirile ar putea fi de mai mica amploare.

contor gazGuvernul României va negocia cu reprezentantii Comisiei Europene un nou calendar de liberalizare a pietei de gaze naturale, care va presupune deschiderea totala a pietei pentru consumatorii casnici la orizontul anilor 2023-2025, fata de 2018, cât este convenit acum în calendarul de liberalizare, potrivit unor surse guvernamentale.

“Majorarea de pret de la 1 octombrie, ce ar i trebuit facuta potrivit calendarului actual, nu se va mai aplica. Ulterior, vom negocia un alt calendar, pentru o perioada mai lunga, astfel încât populatia sa primeasca în continuare gaz din productia interna, iar cresterile de pret sa fie mai rare si, pe cât posibil, mai mici” au declarat sursele noastre.

România si-a asumat un calendar de liberalizare totala a pietei gazelor naturale pentru populatie, care sa se întinda pâna în 2018. Practic, în acel an, ar urma ca populatia sa primeasca gaze la un pret negociat direct, pe piata libera, între producatori si furnizori, iar statul sa nu mai aiba vreun cuvând de spus în privinta pretului sau a sursei gazelor. Acest calendar presupune o crestere trimestriala a preturilor, cu câteva procente de fiecare data, în fiecare an, pâna în 2018, si a stârnit temeri referitoare la cât de mult poate suporta populatia preturile rezultate la finalul procesului.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie