Dispozitie CSM: Instantele trebuie sa comunice Inspectiei Judiciare pana la 31 octombrie planul de actiune privind dosarele mai vechi de 10 ani

 

Sectia de judecatori a CSM a dispus ca instantele sa comunice Inspectiei Judiciare, pâna la 31 octombrie, planul de actiune privind dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrarii, precum si cele de mare coruptie înregistrate acum minimum cinci ani.

csm„Sectia de judecatori a dispus ca instantele judecatoresti sa comunice pâna în 31 octombrie Inspectiei Judiciare planul de actiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrarii în sistemul instantelor judecatoresti, precum si a dosarelor de mare coruptie a caror durata este mai mare de cinci ani de la data înregistrarii în sistemul informatic al instantelor judecatoresti”, se arata într-o decizie luata în aceasta saptamâna de Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform aceleiasi decizii, instantele trebuie sa transmita Inspectiei Judiciare si modul de implementare a masurilor dispuse astfel încât sa fie eficientizat actul de justitie.

Mai mult, fiecare judecator va trebuie sa îsi stabileasca o agenda de lucru referitoare la controlul si gestionarea dosarelor pe care le are în lucru. Astfel, magistratii trebuie sa aiba în vedere prioritizarea solutionarii cauzelor aflate în lucru în functie de vechimea acestora.

În urma datelor transmise, Inspectia Judiciara va realiza un raport, care va fi prezentat Sectiei de judecatori a CSM. În cazul în care va fi necesar, inspectorii judiciari vor putea chiar sa declanseze cercetari disciplinare împotriva judecatorilor care au tergiversat solutionarea dosarelor.

CSM a luat deja o masura similara, conform careia unitatile de parchet, inclusiv DNA si DIICOT, care nu vor solutiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la raspundere, daca inspectorii judiciari vor constata ca aceste întârzieri au la baza motive imputabile.

Inspectia Judiciara a realizat un raport având ca obiect „verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii”. Acest raport a fost aprobat de Sectia pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, una dintre masurile ce urmeaza a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ „în termen de sase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situatia constatarii neluarii masurilor necesare, din motive imputabile, în vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizarii sa fie stabilite raspunderi”.

O alta masura ce a fost aprobata de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, consta în exercitarea unei supravegheri eficiente de catre procurorii cu functii de executie, cu privire la activitatea de cercetare penala realizata în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispozitii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetarilor, precum si verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispozitii. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie