Posta Romana nu va primi compensatii

 

Posta Romana a obtinut profit, anul trecut, din prestarea activitatilor incluse in sfera serviciului universal, si nu va primi compensatii, a anuntat luni Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

CN Posta RomanaCompania Nationala Posta Romana (CNPR) a transmis ANCOM, la 1 iulie, o cerere de compensare insotita de situatia privind costurile, veniturile si capitalul angajat aferente furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2013, precum si un raport de specialitate intocmit de Deloitte Audit.

„In urma evaluarii, autoritatea a constatat ca serviciile din sfera serviciului universal au adus profit companiei si costul net aferent furnizarii acestora nu constituie o sarcina injusta pentru CNPR, considerand prin urmare ca nu este necesara compensarea acestuia”, se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare.

In perioada 2008-2012, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Posta Romana a consemnat pierderi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.

In 2013, pierderile au atins 29,43 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 1,15 miliarde de lei.

Pentru a evalua in ce masura costul net reprezinta o sarcina injusta pentru CNPR, autoritatea a analizat situatia financiara si concurentiala a CNPR in contextul pietei serviciilor postale din Romania, precum si conditiile de piata ale furnizorilor alternativi de servicii postale.

Analiza a aratat ca, in ciuda liberalizarii complete a pietei serviciilor postale care a eliminat de la inceputul anului 2013 monopolul CNPR pe segmentul serviciilor rezervate, furnizorul de serviciu universal si-a mentinut constanta cota de piata.

De asemenea, autoritatea a calculat nivelul pragului de rentabilitate al CNPR si a constatat ca, in anul 2013, furnizorul de serviciu universal a inregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal si respectiv o marja bruta a profitului mult superioara nivelului rezonabil al profitului, stabilit de ANCOM pentru anul 2013 la 13,1%. incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie