Romania a atras in 2013 fonduri europene in valoare de 4,09 miliarde de euro, clasandu-se pe locul 5 in topul statelor beneficiare

 

România a fost al cincilea cel mai mare beneficiar net de fonduri europene în 2013, în valoare de 4,09 miliarde de euro, sub sumele nete primite de Polonia, Grecia, Ungaria si Portugalia.

fonduri-euFinantarile totale primite de România anul trecut s-au ridicat la 5,56 miliarde euro, în timp ce contributia tarii la bugetul UE a fost de 1,474 miliarde euro, potrivit unei analize The Telegraph.

Bugetul UE a fost de circa 150 miliarde euro în 2013.

Polonia, care a primit circa 16,18 miliarde euro si a contribuit cu 4,21 miliarde euro, a fost cel mai mare beneficiar net de fonduri UE (sold pozitiv de 11,97 miliarde euro), urmata de Grecia (sold pozitiv de 5,31 miliarde euro), Ungaria (4,9 miliarde euro) si Portugalia (4,37 miliarde euro), se arata în analiza cotidianului britanic.

La polul opus, Germania, cea mai mare economie din UE, a avut cea mai mare contributie neta la bugetul comunitar anul trecut, de 16,32 miliarde euro, urmata de Marea Britanie (10,76 miliarde de euro), Franta (9,05 miliarde euro), Italia (4,61 miliarde euro) si Olanda (4,29 miliarde euro).

Bugetul UE este stabilit anual de catre Parlamentul European si Consiliul European, principalele sursele de finantare fiind asigurate de statele membre, pe baza venitului lor national brut. Alte surse includ platile efectuate de statele membre pe baza taxei pe valoarea adaugata pe care o colecteaza acestea, precum si taxele vamale si taxele agricole. Florentina Dragu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie