Interviu cu presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu

 

Anul 2014 a fost, pentru toate piețele de servicii financiare non-bancare, un an mai frământat și un an de reașezare, iar piața de capital a cunoscut transformări radicale, afirmă președintele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, Mișu Negrițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Mişu NegriţoiuSistemul de pensii private este foarte sigur și solid, dar unele mecanisme de garantare sunt excesive, iar unul dintre obiectivele principale ale ASF pentru 2015 este revizuirea politicii de plasamente și investiții a fondurilor, foarte restrictivă la acest moment, scopul fiind mobilizarea unei părți din fondurile din depozitele bancare, unde ‘nu fac mai deloc bani’, către instrumente ale pieței de capital.

Președintele ASF se referă pe larg și la piața asigurărilor și la problematica segmentului de asigurări RCA, unde ASF are în vedere mai multe direcții de acțiune. Mișu Negrițoiu arată că notificările transmise ASF de către societățile de asigurări privind modificările de tarife RCA pentru 2015 nu confirmă ‘nici pe departe’ creșterile de preț din piață și că ASF are posibilitatea să ceară explicații suplimentare, modelele care stau la baza acestor calcule și chiar să le returneze societăților de asigurare și să le solicite să le refacă.

Oficialul ASF nu exclude un ‘scenariu de avarie’ în cazul celui mare jucător din piața asigurărilor — Astra, dar acest lucru va fi știut la începutul anului viitor, și susține că Fondul de Garantare are suficiente resurse să compenseze asigurații în cazul unui eșec al capitalizării Astra, iar creșterea contribuției la acest Fond este doar o ajustare marginală și un semnal că incidentele pe piața de asigurări se măresc, riscul de insolvență/faliment este mai mare și dimensiunea jucătorilor cu probleme financiare este mult mai mare decât a fost până acum.

AGERPRES: Care a fost situația pe cele trei piețe pe care le reglementează și supraveghează ASF, la finalul anului 2014, și care sunt prioritățile strategice ale ASF pentru 2015?

Mișu Negrițoiu: Aș putea să spun că 2014 pentru noi, pentru toate piețele de servicii financiare non-bancare, a fost un an mai frământat și un an de reașezare. Un an de reașezare instituțională, pentru că a trebuit să găsim sinergiile între cele trei sectoare și să integrăm modul de abordare. După câte știți, inclusiv instituția noastră a trecut prin mai multe faze și în sfârșit suntem la încheierea unui proces de reorganizare, pe cele trei sectoare, dar și pe politici unitare, pentru că esența integrării supravegherii și reglementării acestor piețe a fost identificarea sinergiilor și evitarea suprapunerilor. Și există sinergii între aceste piețe și există chiar interdependență. În al doilea rând, piețele în sine încă nu și-au revenit în totalitate după criza financiară. Iată că la mai mult de cinci ani de la criza din 2008-2010 ne uităm că nici piața bancară nu și-a revenit, însă piețele nefinanciare au înregistrat o evoluție dinamică, într-un context în care pe piața bancară dobânzile au scăzut destul de mult și au migrat resurse de pe piața bancară și mai ales din depozitele bancare spre piețele nefinanciare și în principal fondurile mutuale.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie